”En av Israels två operativa terrormyndigheter”, beskrivs bland annat Säpo som på Google. Foto: TT/Google

Säpo beskrevs som ”judisk terrormyndighet” i Googles faktapanel

Uppdaterad
Publicerad

Vid sökningar på ”Säpo” på Google kommer en faktapanel upp som primära sökresultat. I panelen beskrevs säkerhetspolisen bland annat som ”en judisk säkerhetstjänst med subversiva uppgifter”.

Och till SVT Nyheter säger Säpos pressekreterare att man känner till situationen, men har begränsade möjligheter att påverka.

Googles faktaruta, som efter en sökning dyker upp i översta högra hörnet, gav vid sökningar på ”Säpo” beskrivningen att svenska säkerhetspolisen är en judisk organisation, och ”en av Israels två operativa terrormyndigheter.”

Säpo har sett beskrivningen i faktarutan.

– Vi känner till de här uppgifterna som förekommer på sökföretagets webbplats och har påtalat detta.​​ Det är alltid vanskligt när det är felaktig information om myndigheter, säger Säpos pressekreterare Gabriel Wernstedt till SVT Nyheter.

”Kan inte göra mer än att påpeka felaktigheterna”

Enligt Gabriel Wernstedt så signalerar säkerhetspolisen så fort de får kännedom om denna typ av händelse, men att de utöver det inte kan påverka den amerikanska tech-jätten så mycket.

– När det kommer till hur saker rankas kan vi inte göra mer än att påpeka felaktigheterna, och det har vi gjort.​​

Innehållet i faktarutan tas från Wikipedia. Sent på söndagen lades informationen om Säpo till på Wikipedia, men ändrades tillbaka efter en halvtimme. På Wikipedia beskrivs det som ”en svensk säkerhetstjänst”. Men under måndagseftermiddagen var det ännu inte korrigerat i Googles faktaruta.

Foto: Wikipedia

Är det brottsligt att lägga upp denna typ av information?

– Om det finns skäl att anta att brott har begåtts så tittar vi på det, säger Gabriel Wernstedt.

Korrigerat på måndagskvällen

Senare på måndagen ändrade Google faktarutan, genom att ta bort beskrivningen av Säpo helt och hållet.

Foto: Google faksimil

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.