Foto: SVT

Säpo-chefen om radikaliseringen i Sverige: Enorm ökning

Uppdaterad
Publicerad

Säpo och polisen behöver tidig hjälp från lokalsamhället med att fånga upp personer som radikaliserats. Det sade Säpo-chefen Anders Thornberg i SVT:s Agenda special på söndagen. Han kallar ökningen av antalet våldsbejakande islamistiska extremister i Sverige för ”enorm”.

– När det handlar om brottslighet är det självklart vi och polisen som ska agera men innan det sker så sänder man oftast signaler och visar på något sätt att man sympatiserar med sådant här. Det är viktigt att vi får veta det, säger Säpo-chefen Anders Thornberg.

Men hur ska lokalsamhället hjälpa till?

Agenda

– De ser mycket och hör mycket. Det är socialtjänst, kommuner, föräldrar, skolor, idrottsrörelser och andra. Man måste hitta de här individerna och se när de börjar komma på glid.

”Enorm ökning”

I somras uppgav Säpo att antalet våldsbejakande islamistiska extremister i Sverige är drygt 2.000. En stor skillnad från 2010 då Säpo uppgav att antalet var cirka 200.

– Det har varit en enorm ökning. Det är ett helt annat läge än vad vi haft tidigare, säger Anders Thornberg.

LÄS MER: Säpo: Finns 3.000 våldsbejakande extremister

– Det innebär inte att vi har 2.000 personer som kommer att begå ett terrorattentat. Det är individer som finns i de här miljöerna och som bekänner kalifatets idé, som hjälper till med pengar och logistik. Vi måste ha en uppfattning om de här miljöerna för att kunna hitta de få individer som vi tror är beredda att begå ett attentat i vårt land.

Hur säkra är ni på siffrorna?

– Vi är relativt säkra. Vi kan inte garantera att vi har hittat alla naturligtvis men vi samlar in väldigt mycket information och samarbetar med en mängd olika organisationer. Internationellt har vi ett omfattande arbete med säkerhetstjänster och byter information dagligen.

Vad beror ökningen på?

– Det beror på utanförskapet. Det som oroar mig allra mest är tillväxten i de här miljöerna. Det är jobbigt för oss i säkerhetstjänsten att det ökar hela tiden för det innebär att vi måste hålla koll på ännu fler. Alla goda krafter i vårt land måste hjälpas åt för att se till så att inte fler kommer in i sådan här farlig och destruktiv verksamhet.

LÄS MER: Terrorforskaren: ”Utvecklingen är oroande”

Missa inte SVT:s dokumentärer om IS och terrorhotet

Se Dokument utifråns special om terrorrörelsen IS. Klicka på länkarna för att komma till dokumentärerna i SVT Play:

Terror i Europa

En unik inblick i hur IS hemliga terrornätverk arbetar i Europa och vad som görs för att bekämpa dem.

Så skapades IS

Trots tydliga varningssignaler lyckades USA missa framväxten av en av historiens värsta terrororganisationer. Hur kunde det ske och vems var egentligen ansvaret?

Allahs soldater

Efter attackerna i Paris och Bryssel lyckas en journalist med dold kamera infiltrera en grupp jihadister i Frankrike. Med hjälp av falsk identitet och en uppdiktad personlig historia har han under sex månader kommit nära ledaren för den cell som kallar sig för Allahs soldater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet