Redan i mars 2017 gjorde Säkerhetspolisen en husrannsakan av den äldre broderns bankfack. Foto: Janerik Henriksson/TT

Säpo hade koll på spionanklagad i flera år

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen har under flera år haft koll på den äldre av de två bröder som åtalats för grovt spioneri. I hemlighet har polisen genomsökt hans bagage på Arlanda och letat igenom hans kontor.

Redan i mars 2017 gjorde Säkerhetspolisen en husrannsakan av mannens bankfack som han haft tillsammans med sin fru. Det visar dokument i den förundersökning som nu blivit offentlig i samband med att mannen och hans yngre bror åtalats för grovt spioneri mot Sverige för Rysslands räkning.

Totalt har polisen varit på plats på banken vid sex tillfällen under åren 2017–2019. Bland annat har man följt upp om föremål som funnits i facket försvunnit – eller tillkommit. Polisen har även letat efter ”dold information” bland fotografier och ramar med diplom som funnits i bankfacket.

I bankfacket har det även funnits en rad olika dokument, däribland anställningsbevis, examensbevis, vigselbevis. Även uppehållstillstånd i Kanada fanns i bankfacket när polisen gjorde en genomsökning i början av 2019.

Letade igenom bagage

Uppehållstillstånden förklarar mannen med att familjen funderade på att starta på nytt i landet.

”Det var under en period när vi kände att det var mycket som var knasigt i Sverige. Så vi skaffade uppehållstillstånd där, och så skulle vi dit för att resa, för att se om vi gillade stället eller inte”, säger mannen enligt polisförhör.

Men flytten blev alltså aldrig av:

”Vi fick inte den där wow-känslan när vi var där”, förklarar 42-åringen.

Kollade igenom bagage

Under sommaren 2018 genomförde polisen en husrannsakan av mannens bagage i samband med att han skulle resa utomlands, utan hans vetskap. Enligt förundersökningsprotokollet ville polisen ta reda på om bagaget innehöll någon form av elektronisk utrustning. Man gick även igenom dataloggar från wifi-nätverken på Arlanda flygplats.

Flera sena kvällar och nätter har Säkerhetspolisen även varit inne på mannens kontor vid hans dåvarande arbetsplats, visar förundersökningen. Detta för att leta efter sådant som kan ha betydelse för utredningen.

Efter gripandet förra hösten beslagtogs flera föremål ur mannens skåp på mannens arbetsplats, bland annat flera usb-minnen och en cd-skiva märkt ”Säkerhetspolisen”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en sammanfattning av händelseförloppet som ledde fram till åtalet mot bröderna i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.