Säkerhetspolisens presschef Karl Melin. Foto: Montage: Pressbild/TT

Säpo höjer inte terrornivån efter dådet i Nice

Publicerad

Terrordådet i Nice förändrar inte terrorhotnivån i Sverige utan kommer fortsatt ligga kvar på en trea på en femgradig skala.

– Terrorhotbedömningen har inte förändrats i dagsläget, säger Karl Melin, presschef på Säpo.

Polisen i Stockholm har inlett en så kallad särskild händelse efter terrordådet i Frankrike i torsdags. Men säkerhetspolisen Säpo uppger att man kommer att höja terrorhotnivån.

– Vi följer självklart händelseutvecklingen men det är viktigt att påpeka att terrorhotbedömningen har inte förändrats med anledning av händelserna internationellt sätt. Det är en nivå som ligger kvar på den förhöjda nivå som den har gjort en längre tid, vilket är en trea på en femgradig skala, säger Karl Melin, presschef på Säpo.

Bistår ni polisen när de nu gått upp i en särskild händelse?

– Vi arbetar ju dagligen väldigt nära med polismyndigheten. Det gör vi på olika sätt genom att bland annat utbyta information. Det är en del av vårt vardagliga arbete. Men det är svårt för oss att prata om vårt operativa arbete, vi arbetar ju hela tiden med uppgifter, information om olika hot. Det gör vi ju för att förhindra eller avvärja om något skulle inträffa.

Bistår ni Frankrike efter händelsen i går?

– Det finns ett internationellt samarbete och vi har ett nära samarbete med internationella myndigheter och säkerhetstjänster. Och om det finns något som vi kan bistå med så gör vi ju det, säger Melin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer