Fransk polis utanför Notre Dame. Det är inte bara den franska polisen som skärper bevakningen, utan även polisen i Stockholm. Foto: Sebastien Nogier/EPA/TT

Efter terrordådet i Nice – polisen inleder ”en särskild händelse” i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Stockholm har inlett ”en särskild händelse” efter terrordådet i Nice i Frankrike, då tre personer knivhöggs till döds.

– Vi kommer att säkra ambassader, säger polisens vakthavande befäl Sylvia Oldin.

Tre personer som befann sig i en kyrka i Nice knivhöggs till döds under torsdagsmorgonen. President Emmanuel Macron kallar det ett islamistiskt terrordåd.

Säkrar ambassader

I Frankrike har 4 000 extra soldater kallats in för att bevaka bland annat kyrkor och skolor. I polisregion Stockholm inleds ”en särskild händelse”, med anledning av terrordådet.

– Vi har inlett en särskild händelse och kommer att säkra ambassader och liknande. Vi är på tårna, med bevakning och tillsyn, säger polisens vakthavande befäl Sylvia Oldin.

Fler poliser kan kallas in

När polisen inleder ”en särskild händelse” har regionen möjlighet att kalla in extra poliser eller poliser med specialkompetens.

Vilka objekt bevakar ni?

– Det är olika objekt.

Gäller det franska ambassaden?

– Vi bevakar olika objekt och pratar inte mer om det här nu.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anti-terroråklagaren Jean-Francois Ricard håller pressträff. Foto: THOMAS SAMSON/AFP/TT

FAKTA: Särskild händelse

Visa

Så här beskriver polisen vad en ”särskild händelse” innebär:

”En plötslig, oförutsedd eller inplanerad händelse som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för, och som därför ska hanteras utanför denna med en speciell organisation och ledning. Det kan handla om att det behövs extra många poliser eller speciella kompetenser. Man kan också besluta om särskild händelse för att avlasta den ordinarie polisverksamheten.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer