Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Varje handling kan påverka Sveriges säkerhet.” Hör Säpo-chefens råd till allmänheten. Foto: Pontus Lundhal/TT.

Säpo: Oro i omvärlden ökar hotet mot Sveriges säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland agerar tillsammans med bland annat Kina och Iran allt mer offensivt, och utgör ett allvarligt hot mot Sveriges säkerhet. Det enligt Säkerhetspolisens senaste lägesbild. Enligt Säpo har hotet mot Sverige accelererat och bland annat används cyberangrepp och desinformationskampanjer.

– Sveriges säkerhet utmanas från flera håll, säger säkerhetspolischef Charlotte von Essen på en pressträff.

– Ryssland och andra auktoritära stater har blivit allt mer offensiva i sitt agerande och säkerhetshotande aktiviteter pågår ständigt. Omvärldsutvecklingen bidrar även till en växande extremism, ett ökat attentatshot och ett bredare författningshot. Sammantaget innebär detta att hotet mot Sverige accelererar, säger säkerhetspolischef Charlotte von Essen.

Enligt Säpo, som i dag presenterar en ny lägesbild, blir hotbilden mot Sverige mer komplex när flera auktoritära länder samverkar i högre utsträckning än tidigare. Det är en allvarligt bild som Säpo målar upp och Ryssland pekas av Säpo ut som det enskilt största hotet, bland annat på grund av att president Putins styre bedöms vara benägen att ta stora risker. Ryssland bedriver enligt Säpo omfattande underrättelseverksamhet mot Sverige.

– Ryssland betraktar Sverige som en del av Europa, Nato och det kollektiva väst. Det gör att vi måste förbereda oss för att vi kommer att se en ökning av antalet säkerhetshotande aktiviteter från Ryssland, säger Daniel Stenling, Säpos chef för kontraspionage.

Samtidigt ses Kina av Säpo som ett långsiktigt och växande hot, medan Iran beskrivs som ett påtagligt säkerhetshot.

– De yttre hoten har betydelse för den inre säkerheten, säger Charlotte von Essen.

Attentatshoten mot Sverige bedöms ha ökat den senaste månaden. Som en förklaring ges till exempel koranbränningen i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm och LVU-kampanjen mot socialtjänsten. Terrorhotnivån i Sverige ligger kvar på förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala.

Spridning av konspirationsteorier ökar

Säpo konstaterar att attentatshotet från våldsbejakande islamistisk extremism och våldsbejakande högerextremism kvarstår, och ökar i vissa delar. Säpo noterar att konspirationsteorier och antistatliga budskap ökar. 

– Utvecklingen innebär att främmande makts och våldsbejakande extremisters agendor ofta sammanfaller, säger Charlotte von Essen.

Enligt Säpo har säkerhetsskyddet inom säkerhetskänsliga verksamheter i Sverige brister på alla områden, vilket kan leda till att uppgifter till exempel om landets försvarsförmåga röjs.

Texten uppdateras

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är terrorhotnivåer egentligen? Detta är vad du behöver veta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.