Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Radikalisering av ensamagerande gärningspersoner pekas av Säpo ut som ett fortsatt hot mot Sveriges säkerhet. Ofta sker radikaliseringen på nätet, konstaterar Susanna Trehörning, biträdande chef inom författningsskydd och kontraterrorism vid Säkerhetspolisen. Foto: TT

Säpo: Så kan det gå till när barn radikaliseras i nätforum

Publicerad

Ensamagerande gärningspersoner utgör ett allvarligt hot mot Sveriges säkerhet, enligt Säpo, som försöker förebygga radikalisering av unga.

– Vi har sett ärenden ner till 12 års ålder, säger Susanna Trehörning, biträdande chef inom författningsskydd och kontraterrorism vid Säkerhetspolisen. 

Oro i omvärlden har enligt Säpo ökat hotet mot Sverige. Samtidigt är radikalisering av ensamagerande gärningspersoner ett fortsatt hot, och Säpo försöker på olika sätt förebygga rekrytering till terrorism och finansiering av terrororganisationer. Ofta sker radikaliseringen på nätet, konstaterar Susanna Trehörning, biträdande chef inom författningsskydd och kontraterrorism vid Säkerhetspolisen.  

– Det handlar ofta om en ung man, ibland om barn. Vi har sett ärenden ner till 12 års ålder, säger hon när hon på en pressträff beskriver hur radikaliseringen kan gå till.

Vapeninstruktioner och hårda ord

Enligt ett generellt typexempel som Säpo baserar på flera nyligen utredda ärenden hittar personen en gemenskap i nätforum och skaffar sig där nationella och internationella kontakter. Säpo beskriver slutna, ofta krypterade forum, där språket är rått och där det förekommer stora mängder bilder och filmer på våld, och är vanligt till exempel med instruktioner för hur man bygger egna vapen. 

– Algoritmer bidrar till en självgenererande radikaliseringsprocess som är mycket svår att upptäcka och förhindra, säger Susanna Trehörning.

Samlas i grupper och nätverk

Hon förklarar att processen från att en person börjar titta på innehåll och blir inspirerad och känner engagemang att agera kan pågå i alltifrån flera år till bara ett par timmar.

– När det gäller aktörer som vi ser som ett hot, där kan vi se att processen gått väldigt fort.

Traditionella attentatshot mot Sverige kvarstår, men den senaste tiden har ett bredare och mer långsiktigt hot mot demokratin blivit alltmer påtagligt, enligt Säpo. 

– Individer samlas i grupper eller nätverk och enas om ett narrativ att samhället inte klarar av sina uppgifter och att gruppen eller nätverket därför behöver ta ansvar och skapa en parallell samhällsstruktur, säger Susanna Trehörning.

Hur vanligt det är med radikalisering av unga på nätet är svårt att bedöma, enligt Säpo.

– Vi följer inte personers tankar eller åsikter utan ska försöka fånga personer som utgör ett hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.