Säpochefen Klas Friberg om hotet mot Sverige: ”Djupt och brett”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen presenterade Säkerhetspolisen sin års årsrapport om hotbilden mot Sverige. Under kvällen kommenterade Säpochefen Klas Friberg hotbilden mot Sverige i Aktuellt.
– Underrättelsehotet är så djupt och brett att det är ett säkerhetshot, säger han.

Klas Friberg vill inte värdera de olika hoten mot varandra, lyfter ett underrättelsehot från andra länder.

– Inte minst då Ryssland i dag jobbar i en gråzon där de inhämtar kunskap och information som de använder direkt, eller är beredda att kunna använda senare för att betvinga Sverige i den riktning de vill, säger han.

Har ni rätt verktyg för att hantera det?

– Vi har jobbat med de här frågorna länge, men vi ser att våra sårbarheter i det svenska samhället har ökat. Sverige ligger efter när det gäller att skydda sig från de angrepp som finns idag, säger Klas Friberg.

Hot om terror

Säpochefen säger att det i dag finns ungefär 2 000 ”våldsbejakande individer” i Sverige som Säpo identifierat, och har koll på.

– Det här är individer som ständigt funderar på olika typer av brott, som ständigt funderar på om de och när de ska angripa genom terror, säger han, och fortsätter:

– De går väldigt snabbt från avsikt till att genomföra detta, och det är väldigt svårt att ha koll på dygnet runt.

Återvändare

När det gäller så kallade IS-återvändare, är han inte förvånad över att flera tycks återfalla i brottslighet.

– De här individerna har kommit från särskilt utsatta områden, några av de går direkt till den grova organiserade brottsligheten, en del har blivit radikaliserade och blivit krigare i Syrien. När de kommer hem är det mycket troligt att de kan återfalla i brottslighet, säger han.

Har ni koll på de som återvänder?

– Vi har ett antal återvändare som kommer. Vi kommer att göra bedömningar av dem, huruvida de kommer att utgöra ett fortsatt hot, huruvida de har begått brottslighet som de kan fällas för. Vi gör också en bedömning tillsammans med polisen om vi kan lagföra de för brott som har begåtts i krigsområdet, säger Klas Friberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer