Parkerade SAS-plan på Kastrups flygplats i Köpenhamn Foto: Johan Nilsson / TT

SAS och piloterna förhandlar i Norge

Uppdaterad
Publicerad

SAS och piloterna har satt sig tillsammans i Oslo och påbörjat förhandlingar med medlare i rummet. Samtidigt fortsätter strejken nu på sjätte dagen.
– Det är självklart glädjande att parterna kan mötas i handlingsrummet, det är bara där konflikten kan lösas, säger Freja Annamatz, presschef på SAS, till SVT Nyheter.

Nu träffas parterna i den infekterade pilotstrejken i Oslo för att försöka lösa upp knutarna.

– Det sker separata förhandlingar för respektive land, men för effektivitetens skull har representanter för samtliga länder samlats i Norge, Freja Annamatz, presschef på SAS, till SVT Nyheter.

I Norge kommer parterna – Norsk pilotförening och NHO Luftfart – att mötas hos medlaren, den så kallade riksmäklaren, under förmiddagen i dag, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

– Jag tror alltid på en lösning, men det är krävande, säger riksmäklaren Mats Wilhelm Ruland till NTB.

”Väntar på signaler”

Jan Sjölin berättar att han och det svenska Medlingsinstitutet just nu inte gör något alls, annat än att stå i kontakt med den norske riksmäklaren.

– Vi väntar på signaler från Oslo, säger Jan Sjölin från Medlingsinstitutet, som medlat mellan SAS och de svenska piloterna.

Från och med i dag ska drygt 900 kabinanställda och 70 lastare gradvis permitteras i den norska verksamheten. Bakgrunden är att SAS inte längre kan sysselsätta personalen.

I Sverige permitteras inte övrig personal som drabbas av strejken. Här omdisponeras i stället sysslolös personal till andra arbetsuppgifter. Det kan exempelvis betyda att kabinpersonal får arbeta på en flygplats tillfälligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pilotstrejk på SAS

Mer i ämnet