Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SAS ställer in flera utrikesflyg inför julhelgerna, till följd av hög sjukfrånvaro Foto: Erika Bjerström/SVT

SAS utesluter inte att fler avgångar måste ställas in

Uppdaterad
Publicerad

SAS ställde in nio flygningar från Arlanda på onsdagen på grund av hög sjukfrånvaro. Flyg är inställda även på torsdagen och samtidigt märks långa köer på flygplatsen – ett problem som fick SAS-resenärer att missa avgångar i helgen.

På tisdagen ställde flygbolaget SAS in drygt 30 flygningar i Sverige, Danmark och Norge. På onsdagen ställde SAS in nio avgångar från Arlanda, bland annat till Paris, Oslo och Malmö. På torsdagen är fyra avgångar från Arlanda inställda.

– Vi har en generellt ökad sjukfrånvaro precis som i övriga samhället med personal som är sjuka eller har någon i hushållet som är sjuka, och det är det som är förklaringen, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

SVT:s reporter Erika Bjerström var på plats på Arlanda under onsdagen.

– Vårt SAS-flyg till USA ställdes in i går kväll utan förklaring. Jag lyckades boka om via Oslo efter timmar i telefonkö. Stressen hos anställda och de som ska resa riktigt vibrerar i luften.

SAS räknar med en topp av julresenärer den 23 december, och två lugnare resdagar på julafton och juldagen. På annandagen räknar bolaget med att resandet tar ny fart.

– Det är inte uteslutet att det blir fler inställda flyg under veckan. Men de allra flesta flygningarna går som planerat och de resenärer som drabbas blir ombokade av oss till ett närliggande flyg, säger Freja Annamatz.

Köproblemen fortsätter

Helgens problemen med långa köer till incheckning och säkerhetskontroll har samtidigt fortsatt. Med två dagar kvar till julafton ringlade köerna långa på morgonen. Resenärer berättar för SVT att de har kommit till flygplatsen över tre timmar innan avgång, precis som SAS rekommenderat, men ändå har de varit nära att missa flyget.

Under torsdagen fortsätter köerna att vara långa, rapporterar TV4.

– Det är svårt att hålla avstånd, folk står väldigt tätt, säger TV4:s reporter som är på plats på Arlanda på förmiddagen.

”Har ingen plan B”

I helgen missade över 100 SAS-resenärer sina flyg på grund av köerna. Sedan dess har bara enstaka SAS-resenärer missat sina avgångar, enligt flygbolaget.

Camilla Bernström ska på skidsemester till Alperna med familjen.

– Efter en pandemi som pågått snart två år borde SAS vara bättre förberedda. Missar vi planet har vi ingen plan B.

Vid 03.30-tiden natten till onsdag stod Stefan Engström i en lång kö för att hinna med flyget till Luleå. Foto: Stefan Engström

Stefan Engström skulle flyga från Arlanda till Luleå klockan 06 på onsdagen och var på plats klockan 02.50. Redan då var kön till incheckningen och säkerhetskontrollen lång och han hann med lite marginal med flyget.

– Det röriga blir att alla bildar en megalång kö, som längst fram delar sig i två. Hade vi vetat att den inre lilla kön var inrikes hade allt varit enklare, men man ställer sig ju i den kö som finns, säger Stefan Engström.

Är du drabbad? Har ditt flyg ställts in? Hör av dig till oss på tipsaoss@svt.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer