”Det har forskats mycket om covid-19, men inte så mycket om långvarigt sjuka”, säger Elizabeth Åhsberg, projektledare vid SBU. Foto: Johan Nilsson/TT

SBU om långtidssjuka i covid-19: ”För lite forskning”

Uppdaterad
Publicerad

I somras fick Socialstyrelsen tillsammans med Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, i uppdrag av regeringen att sammanställa det vetenskapliga kunskapsunderlaget kring patienter med långvariga covidsymptom.

– Vi har tittat på mycket litteratur, men vaskat fram ganska lite, säger Elizabeth Åhsberg, projektledare vid SBU.

Som långtidssjuk innebär det att symptomen kvarstår mer än sex veckor efter insjuknad.

Efter en genomgång fann SBU 26 stycken relevanta studier som berör ämnet. Antalet publicerade studier är få i dagsläget men det finns hundratals studier som är på gång och flera som väntas bli publicerade. Detta är egentligen inte något ovanligt då covid-19 fortfarande är en ny sjukdom.

Coronapandemin

– Fokus i forskningen har varit på den akuta fronten, säger Elizabeth Åhsberg.

Oklart hur vanligt

Det är för tidigt för att konstatera hur vanligt det är med långvariga symptom, men de flesta verkar ha upplevt trötthet, andfåddhet, hosta, hjärtklappning och försämrat luktsinne. 

“Även bröstsmärtor, muskel- och ledvärk, viktnedgång, mag-tarmbesvär, hudförändringar, en försämrad livskvalitet samt en allmänt försämrad fysisk respektive psykisk hälsa har redovisats.”, står det i rapporten

– Det har forskats mycket om covid-19, men inte så mycket om långvarigt sjuka. Vi vet nästan ingenting om behandling eller rehabilitering av långvariga symptom, säger Elizabeth Åhsberg.

Fler kvinnor har upplevt trötthet

De studier som finns tillgängliga har inte tittat närmare på om det finns skillnader mellan till exempel ålder, kön eller personer med funktionsvariaton. 

“Däremot har det redovisats att fler kvinnor än män rapporterat trötthet samt depression och ångest”, står det i rapporten.

”Vi kommer att få veta mer”

En delredovisning presenterades i augusti och nu på tisdagen kom slutredovisningen. Men SBU konstaterar att det behövs mer.

– Det vi har sett är de som vårdats på sjukhus. Men inte de som har vårdats inom öppenvården, hemma eller barn, säger Elizabeth Åhsberg.

Men med tiden kommer det nog flera insikter.

– Vi kommer att få veta mer eftersom det är mycket pågående forskning och artiklar som granskas just nu. Ju längre tid vi väntar desto mer kommer vi också att få veta om behandling- och rehabiliteringsfronten, säger Elizabeth Åhsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet