Joakim Stymne, generaldirektör Statistiska centralbyrån, medverkade i Aktuellt på torsdagen. Foto: SVT

SCB:s generaldirektör om sifferskandalen: ”Väldigt allvarligt”

Publicerad

Statistiska centralbyrån, SCB, gick ut med felaktiga siffror om arbetslösheten – och har nu presenterat ny statistik.

– Det är väldigt allvarligt, säger Joakim Stymne, generaldirektör Statistiska centralbyrån, i Aktuellt.

Det var i oktober som Statistiska centralbyrån, SCB, meddelade att de upptäckt brister i datainsamlingen gällande arbetslösheten i Sverige. På torsdagen släppte myndigheten därför reviderad statistik där arbetslösheten för september skrevs ner med 1,1 procentenheter.

– Det är väldigt allvarligt att vi gick ut med siffror som var felaktiga till att börja med. Det var också därför vi analyserade dem noga och kom fram till att det var avvikelser som vi behövde rätta till, säger Joakim Stymne, generaldirektör Statistiska centralbyrån, i torsdagens Aktuellt.

Avslutade samarbete

SCB har tidigare meddelat att man avslutar samarbetet med konsultbolaget Evry som ska ha gett felaktigt underlag. I Aktuellt får generaldirektören frågan om varför det dröjde så länge innan myndigheten agerade.

– Det är framför allt under de senaste månaderna som det har varit systematiska stora fel på siffrorna. Tidigare har vi sett vissa avvikelser som vi har försökt komma till rätta med. Så snart vi hade konstaterat det här gick vi ut med det och påbörjade ett intensivt arbete med att ta fram reviderade siffror, säger Joakim Stymne.

På frågan om man kan lita på de nya siffrorna svarar generaldirektören så här:

– Siffrorna är helt tillförlitliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.