Schengen stoppade irakiska politiker

Uppdaterad
Publicerad

Sverige hade ingen möjlighet att ge visum till de sex irakiska politiker som nekats inträde för att delta i en demokratikonferens med centerpartiet.

Det säger ambassadör Tommy Arwitz, som fattade beslutet, till SVT:s Rapport.

Han säger att politikerna nekades visum pga rekommendationer från det sk Schengenregistret, som bland annat innehåller upplysningar om misstänkta personer och organisationer.

Sverige är medlem i Schengensamarbetet sedan 2001 och måste därför följa rekommendationerna från registret.

Inte offentligt

-De fastnade i Schengenspärren, säger Arwitz, som är ambassadör i Amman i Jordanien.

Uppgifterna i Schengenregistret är inte offentliga och därför är det omöjligt att veta exakt vad som stoppade irakierna.

Olofsson beklagar

Centerledaren Maud Olofsson beklagar beslutet.

-Jag tycker ju naturligtvis att det är otroligt ledsamt. Därför att de behöver positiv feedback från omvärlden. Det är svårt att vara politiker i Irak, det är otroligt riksfyllt och de offrar mycket av sin energi och tid för att bygga ett bättre och mer demokratiskt Irak. Det klart att vi som har det enkelt med vår demokrati måste finnas där som stöd, säger Olofsson till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.