Schweiz köper 22 Jas Gripen

Publicerad

Schweiz köper Gripenplan av försvarskoncernen Saab. Det bekräftar landets regering vid en presskonferens.

Tidigare på dagen kom den schweiziska tidningen Tages-Anzeiger med uppgifter om att landet beslutat att köpa 22 Gripenplan. Köpet skulle enligt tidningen vara värt omkring 3 miljarder schweizerfranc, motsvarande omkring 22 miljarder kronor.

Försvarsmaterielkoncernen Saabs aktie steg efter beskedet med 11,5 procent på Stockholmsbörsen.

Priset ett skäl till köp
Försvarsminister Ueli (Ulrich) Maurer angav Gripens egenskaper, pris och industrisamarbetet med Saab som anledning till att Gripen valdes.

-Det som är bra för Sverige och andra länder måste också vara bra för Schweiz, sade han vid presskonferensen.

”Ska inte slå världsrekord”
-Köpet av Gripen betyder kanske inte att vi får Europas bästa stridsflygplan. Men vi får ett plan som till fullo motsvarar våra förväntningar – och vi har ändå inte tänkt oss att slå några världsrekord på detta område, säger försvarsminister Ueli Maurer.

Han sade vidare att det nu vidtar förhandlingar med Sverige och Saab om att få alla detaljer på plats. Saab slog franska Rafale och EADS-koncernens Eurofighter.

-Gripen blev betydligt billigare än de andra alternativen, sade Maurer, dock utan att gå in på exakta siffror.

Ansattes om testresultat
Maurer ansattes hårt på presskonferensen rörande medieuppgifter enligt vilka Gripen fått dåliga betyg i några – men inte alla – av de schweiziska testerna.

Men försvarsministern sade endast att Gripen klarat sig väl men att regeringen lovat de tre konkurrenterna att inte offentliggöra några testresultat.

-Det är förtroliga uppgifter som jag inte tänker gå in på, sade han.

Kan levereras 2015
Första flygplanen kommer i bästa fall ha levererats redan 2015, sade Maurer.

Han tillade att man prövat andra möjligheter ”till och med ett ryskt alternativ” och ett alternativ med så kallade drönare.

-Men till slut kom vi fram till att det var de tre huvudkandidaterna som gällde, och av dessa vann Gripenalternativet.

Förhandlingarna med Saab och den svenska regeringen ska också gälla hur mycket av den schweiziska Gripen som ska tillverkas i Schweiz och hur mycket som sker i Sverige, sade försvarsministern.

Finansieras med motköp
Köpet av Gripen ska till betydande del finansieras med ett motköpssystem.

Saab har enligt den schweiziska regeringens pressmeddelande förbundit sig att göra motköp i den schweiziska industrin som motsvarar 100 procent av avtalsvärdet.

Regeringen hoppas att schweizisk industri får tillgång till avancerad teknologi och långfristiga affärsförbindelser genom samarbetet med Saab och Sverige, heter det.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer