Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är tjock- och ändtarmscancer, vad kan man få för symtom och vilka drabbas? Hör onkologen Stina Fuentes svara på frågorna i videon. Foto: SVT

Screeningprogrammet ska rädda 300 liv årligen

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga regioner i Sverige erbjuder nu screening för tjock- och ändtarmscancer – åtta år efter att rekommendationen kom.

Det är Sveriges tredje vanligaste cancerform som varje år drabbar över 6 000 personer i Sverige. 

–  När screeningprogrammet är fullt utbyggt räknar man med att kunna rädda 300 liv per år, säger onkologen Stina Fuentes.

Tjock-och ändtarmscancer ger inte alltid symtom och mindre eller inga symtom i ett tidigt skede, därför kan sjukdomen ta lång tid att upptäcka.

Samtidigt finns det mycket att vinna på en tidig upptäckt.

– Flertalet av patienterna kan botas och efterföljande besvär av behandlingen blir mycket mindre om cancern upptäcks tidigt, säger Stina Fuentes som är onkolog och verksamhetsutvecklare vid Regionalt Cancercentrum Stockholm Gotland.

Screening för tidig upptäckt

För att öka chanserna för tidig upptäckt har Socialstyrelsen sedan 2014 rekommenderat screening för tjock-och ändtarmscancer för alla i Sverige mellan 60 och 74 år.

Efter det har ett nationellt vårdprogram för tjock-och ändtarmscreening tagits fram och sedan september i år erbjuder alla regioner screening.

Programmet innebär att de som deltar skickar in avföringsprov vartannat år för analys. På så sätt kan osynligt blod i avföringen upptäckas – vilket kan vara ett tecken på tjock- och ändtarmscancer. 

I Region Stockholm har screeningprogrammet redan varit igång i flera år. Något som Keyvan Elahi, överläkare och sektionschef för Endoskopicentrum på S:t Görans sjukhus, är glad för. 

– Vi hittar avvikelser på en stor andel av patienterna som kommer hit, de allra flesta är godartade, men självklart hittar vi även cancrar, säger han.

Fullt utbyggt program år 2026

Vilka åldersgrupper som får erbjudandet om att delta i screeningprogrammet varierar mellan regionerna i dag, men målet är att det 2026 ska gälla alla i åldern 60–74 år.

– När screeningprogrammet är fullt utbyggt räknar man med att kunna rädda 300 liv per år, säger onkologen Stina Fuentes.

 Unikt för screeningprogrammet är att det samordnas nationellt

– Vi hoppas att det blir effektivt, högre professionalitet och jämlikt. Att alla människor i Sverige får samma erbjudande i samma ålder och samma omhändertagande, säger Stina Fuentes. 

Så går screeningen till:

Erbjudandet skickas till de som ingår i målgruppen och kommer med posten. Brevet innehåller en instruktion, en provtub och ett svarskuvert. 

Avföringsprovet görs hemma och skickas därefter till laboratorium för analys. Om blod hittas i avföringsprovet, erbjuds personen vidare koloskopiundersökning i vården. 

Blodet i avföringen kan vara orsakat av cancer, förstadier till cancer (polyper) men även av exempelvis hemorrojder, tarmfickor och inflammation.

De som ingår i målgruppen erbjuds provtagning vartannat år.

Om du har symtom från tarmen ska du alltid ta kontakt med vården för att få en medicinsk bedömning.

Källa: Regionala cancercentrum i samverkan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.