SD: Begränsa bidragen för utländska medborgare

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill begränsa barnbidraget, bostadsbidraget, garantipension och flera andra bidrag till att bara gälla svenska medborgare och medborgare i EU/EES-länder.

Förslaget ska ligga till grund i en förhandling med en framtida borgerlig regering.

– Det kommer vara viktigt för oss i en regeringssamverkan, säger Jimmie Åkesson (SD).

I vårens skuggbudget föreslår Sverigedemokraterna att en rad bidrag enbart ska ges ut till svenska medborgare och medborgare i EU/EES-länder. Det rör bland annat barnbidraget, bostadsbidraget, föräldrapenning på lägsta- och grundnivå, äldreförsörjningsstödet och garantipensionen.

– Syftet är inte primärt budgetrelaterat, utan för att påverka migrationspolitiken långsiktigt. Det blir mindre lukrativt och generöst att bo i Sverige, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt på måndagens pressträff tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson.

Åkesson: Vår ingång in i en framtida regeringsförhandling

Besparingen av förslaget beräknas bli 7–8 miljarder kronor per år. Men för staten väntas inte besparingen lika stor då en del av kostnaden i stället kommer hamna på kommunerna i form av ökande socialbidrag som måste kompenseras.

– Den här frågan är helt avgörande långsiktigt, och det kommer vara viktigt för oss i en regeringssamverkan. Sedan behöver förslaget inte vara exakt det vi lägger fram, men det här är vår ingång in i en framtida förhandling, säger Jimmie Åkesson.

Exakt hur många som skulle beröras av SD:s förslag är oklart, men det finns enligt SVT:s beräkningar exempelvis drygt 100 000 barn vars föräldrar inte längre skulle ha rätt till barnbidrag.

Dessutom finns runt 15 000 personer över 65 år med medborgarskap i annat land än Sverige, EU och EES som vid låg inkomst eller pension inte längre skulle ha rätt till garantipension eller bostadstillägg för pensionärer.

Vill halvera Sveriges bistånd

I partiets vårbudget förestår man även att kraftigt minska biståndet. Inom en treårsperiod föreslår partiet en halvering från 1 till 0,5 procent av Sveriges bruttonationalinkomst, BNI, för att bland annat täcka upp för krisåtgärderna under pandemin.

– Kostnaderna för biståndet har tillåtits skena i väg och då måste vi tillslut ställa oss frågan om det är rimligt med tanke på skjutningarna och vårdköerna vi har i det här landet. Och vi är beredda att vända på den stenen, säger Jimmie Åkesson.

För att stötta mindre företag föreslår SD att den allmänna löneavgiften, som är en del av arbetsgivaravgiften, för de två första anställda avskaffas helt till en kostnad av 10 miljarder kronor. Man vill även sänka inkomstskatten så att skatteklyftan mellan lön och pension försvinner. Även det förslaget kostar staten tio miljarder kronor.

Elisabeth Marmorstein: Möjlighet till samsyn med Moderaterna

Enligt SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein är en huvudpoäng med dagens presentation att visa vilka prioriteringar SD har inför kommande förhandlingar med M och KD.

– Integrationsfrågan är en av de frågor där man kan komma överens inom det här nya blocket även om Moderaterna inte vill koppla sina bidragsskärpningar till medborgarskapet på det sätt SD vill. M vill heller inte ta bort barnbidraget för nyanlända. Men det finns en samsyn mellan de här partierna om att man ska kvalificera sig in i välfärden på ett annat sätt än i dag.

Se SD:s pressträff i sin helhet här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.