”SD är inte del av borgerligt regeringsunderlag”

Publicerad

Motsättningen inom Alliansen blev tydlig när ordförandena för Moderaternas och Centerpartiets ungdomsförbund debatterade gårdagens M-utspel om att lägga fram en gemensam borgerlig budget.

Alliansen bör lägga fram ett gemensamt budgetförslag i riksdagen, föreslog moderatledaren Anna Kinberg Batra i ett utspel i går.

Om Sverigedemokraterna röstar för budgetförslaget, vilket man säger att man ska göra, skulle den röd-gröna regeringen falla.

Av de andra partierna i Alliansen är det bara Kristdemokraterna som vill ha ett gemensamt budgetförslag medan Centern och Liberalerna gör tummen ned.

Centerledaren Annie Lööf sade bland annat att det fanns risk för att man skulle sätta igång en ”politisk cikrkus” om man följde M-ledarens förslag.

”Moderat grundfel”

Samma motsättning var tydlig när Magnus Ek, ordförande för Centerns ungdomsförbund (CUF), och Benjamin Dousa, ordförande i Moderaternas ungdomsförbund (MUF), debatterade i Gomorron Sverige.

– Jag tycker det är djupt olyckligt att man söker stöd hos Sverigedemokraterna för att fälla regeringen. Inte för att jag tycker det är synd att fälla regeringen Löfven utan vad det innebär att öppna för stöd från SD, sade CUF-ordföranden.

Enligt Magnus Ek bottnar Anna Kinberg Batras utspel på ett ”grundfel” som många i Moderaterna gör.

– Man ser SD som en del av ett borgerligt regeringsunderlag. Men för mig är det ett parti som står långt ifrån oss. Inte bara i sina grundläggande värderingar utan också i den politik man för till vardags.

”Plikt att rösta på egen politik”

MUF-ordföranden har en annan syn på saken. Han underströk att ett parti har som grundläggande uppgift att rösta på sin egen politik.

– Anna Kinberg Batras utspel är helt i linje vad vi tycker. Jag tycker inte att det är en politisk cirkus, sade han.

Enligt Benjamin Dousa handlar det inte om att samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Vi har sagt att vi ska lägga fram en gemensam budget. Sedan får partierna rösta som de vill. Jag tycker inte att det är ett SD-samarbete.

Han påpekade igen att man har som ”uppgift och plikt” att rösta på sin egen politik.

Nyval

Enligt CUF-ordföranden måste man tänka på vad som händer i förlängningen om Alliansen lägger fram en gemensam budget i år.

– Förmodligen går vi då in i en regeringskris och kan kastas in i ett nyvalskaos det närmaste året i ett mycket osäkert läge i omvärlden. Dessutom får vi då väldigt lite tid för en alliansregering, sade Magnus Ek.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

M öppnar för att fälla regeringen

Mer i ämnet