Källor: SD avlönar dold propagandagrupp

Uppdaterad
Publicerad

Medlemmar i en dold propagandagrupp vid namn Battlefield får betalt av Sverigedemokraterna för att sprida vilseledande information på nätet. Det säger anonyma källor till Dagens ETC.

– Vi får lön från partiet för att kriga på nätet, säger en källa.

Gruppen driver flera stora sociala medie-konton och får, enligt källorna, betalt av Sverigedemokraterna för att sprida vilseledande information till kontonas hundratusentals följare.

– Vi får lön av partiet för att kriga på nätet. Gruppens namn kommer från att vi tar kampen ute på slagfältet, i kommentarsfältet och i sociala medier, säger en källa till Dagens ETC.

Källan uppger också att nätoffensiverna ibland sker på ”direkta order” av SD:s partistyrelse.

– Det kommer ofta direkta order från partistyrelsen att i dag kör vi stenhårt mot Miljöpartiet, eller sossarna inför en debatt eller liknande.

Drev mot Socialstyrelsen

Ett exempel på gruppens aktioner är från 2018 då Socialstyrelsen publicerade foldern ”Information till dig som är gift med ett barn” den 29 mars.

Foldern möttes av kritik på sociala medier och enligt Dagens ETC ska medlemmarna i Battlefield ha mobiliserat sig för att skapa ett sociala medie-drev mot myndigheten.

Facebooksidan ”Politiskt inkorrekt” publicerade snart ett inlägg till sina 87 000 följare med en länk till foldern och texten ”Det nya spännande Sverige”. Sekunder senare delades inlägget av kontot ”Sverigebilden”, som har 21 000 följare på Facebook.

Enligt granskningen driver Battlefield såväl ”Politiskt inkorrekt” som ”Sverigebilden”. De driver även den anonyma Facebooksidan ”Stöd svenska polisen”, som har 230 000 följare.

SVT granskade 2017

SVT granskade gruppen redan 2017 och kunde då berätta att den sprider texter och bilder som är medvetet manipulerade och direkt vilseledande.

SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein sa i samband med SVT:s granskning att SD ”hjälper andra sidor i sociala medier med material” men ville inte specificera vilka.

I ett mejl till SVT avfärdar SD:s pressavdelning ETC:s artikel som ”oseriös och uppenbar aktivism”, men bekräftar samtidigt att det tidigare fanns en grupp som informellt kallades ”Battlefield”, som modererade partiets kommentarsfält i sociala medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.