Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt och Jimmie Åkesson presenterar delar av partiets skuggbudget på DN debatt. Foto: Jessica Gow, TT arkiv

SD föreslår engångsbidrag till alla medborgare

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill ge 10 000 kronor till varje svensk medborgare och 5 000 kronor för barn under fem års ålder. Det skriver partiledaren Jimmie Åkesson (SD) och den ekonomisk-politiska talespersonen Oscar Sjöstedt (SD) på DN Debatt.

Det statliga engångsbidraget, som partiet kallar för ett ”centralt administrerat stöd till hushållen – Cash”, ligger i partiets skuggbudget som presenteras på måndag. Stödet ska inte påverka eller påverkas av övriga inkomster och riktar sig mot individer och hushåll för att öka konsumtionsbenägenheten.

Bruttokostnaden för bidraget uppges uppgå till 91,7 miljarder kronor för 2021. Staten ska återfå cirka tio miljarder kronor i form av konsumtionsskatter, enligt partiföreträdarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.