Sverigedemokraterna föreslår en utvidgning av rot-avdraget till att inkludera installation av hemlarm. Foto: TT

SD föreslår: Rot-avdrag för hemlarm

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill att rot-avdraget ska utvidgas och kunna användas för att installera ett larm i hemmet. Det sade partiledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens i Almedalen på lördagsförmiddagen.

Sverigedemokraterna kallar förslaget för ”trygghets-rot” och Jimmie Åkesson pekade på att var femte svensk oroar sig för inbrott.

– Staten brister på så många områden och människor känner sig inte trygga i sina egna hem. Då måste staten kompensera på något sätt, sade Åkesson.

Almedalen 2018

Satsningen ska kosta en halv miljard kronor utslaget över nästa mandatperiod.

– Det är inga gigantiska pengar.

Knutson: ”Konkret och vardagsnära”

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson kallar förslaget för konkret och vardagsnära, men ganska litet i omfattning.

– Det är intressant att det kommer i ett läge där försäkringsbolagen börjar nedvärdera betydelsen av hemlarm. Man uppfattar det inte längre som lika avskräckande när man bedömer premier vid försäkringar. Frågan är om det ger den trygghet som Jimmie Åkesson hävdar.

”Lag och ordning avgör valet”

Jimmie Åkesson tog också upp tidigare bekanta, sverigedemokratiska förslag om ökad polistäthet, återinförande av beredskapspolis, skärpta straff och obligatorisk utvisning av grov kriminella.

Han menade att frågor om lag och ordning och trygghet kommer att dominera valkampanjen och att det parti som lyckas bäst där kommer att vinna valet.

– Jag tror att Sverigedemokraterna har väldigt goda möjligheter att göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2018

Mer i ämnet