Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson och ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt Foto: TT

SD ger besked om budgeten på tisdag

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna fortsätter dröja med beskedet om partiet kommer att fälla regeringens budget eller inte. Nu handlar det inte längre om vilken budget som är bäst, utan om vilka konsekvenserna blir av att fälla regeringen.

Först på tisdag, dagen före budgetomröstningen, kommer Sverigedemokraterna att lämna besked om vilken budget partiet kommer att rösta på, i valet mellan alliansens och regeringens budget. Röstar de för alliansens budget kan det i förlängningen leda till regeringskris och extraval.

Enligt partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt är skillnaden mellan de två budgetalternativen liten. För SD handlar beslutet i stället om huruvida partiet har förtroende för den nuvarande regeringen.

Vill få bort MP ur regeringen

Huvudargumentet för att fälla regeringen är att Miljöpartiet fått för stort inflytande i invandringspolitiken, enligt Sjöstedt.

– Vi kan konstatera att Miljöpartiet har fått oproportionerligt stort inflytande som ett resultat av den här så kallade migrationspolitiska överenskommelsen. Har vi möjlighet att fälla en regering så borde vi försöka ta den möjligheten. Men det är en mycket stor osäkerhet om vad som händer istället.

Oscar Sjöstedt konstaterar bland annat att partiet riskerar att förlora sin vågmästarställning i ett extraval.

Blev utan besked

Inför finansutskottets möte i dag hade ordföranden Fredrik Olovsson (S) begärt att alla partier skulle lämna besked om hur de tänker rösta på onsdag.

SD:s besked under sammanträdet var att man stödjer sin egen budget i den första omröstningen. Om partiet sedan väljer att följa praxis och lägga ned sin röst när det står mellan alliansens och regeringens budget är något som partiet bestämmer först på sitt riksdagsmöte på tisdag.

Men Fredrik Olovsson säger att han utgår från att alla partier kommer att följa praxis när det väl gäller.

–Jag tycker att man ska värna den process vi har i riksdagen för att bereda ärenden på ett noggrant och korrekt sätt. Riksdagen är ingen lekstuga, säger han.

”Ger inte fem öre för att följa praxis”

Att bryta mot praxis är dock inget som bekymrar Oscar Sjöstedt.

– Jag har större lojalitet mot våra väljare än mot den praxis som har utvecklats av andra partier. Det är också uppenbart att andra partier följer praxis när det passar dem. Det argumentet ger jag inte fem öre för.

MP: Konstigt och anmärkningsvärt

Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Janine Alm Ericsson kallar Sverigedemokraternas utspel mot Miljöpartiet ”konstigt” och ”anmärkningsvärt”.

– Vi styr i över 120 kommuner och landsting och har suttit i majoritet tidigare. Vi är fullt kapabla att ta ansvar. Att de spelar upp så här och hotar med att frångå praxis visar istället på deras oansvar, säger hon till SVT Nyheter.

Riksdagen röstar om budgeten den 3 december.

Först sker en omröstning om Alliansens respektive SD:s budgetmotion.

Därefter ställs Alliansens förslag mot regeringens.

Om SD då röstar för Alliansens budgetmotion i stället för att lägga ned sina röster, faller regeringens budgetförslag.

Regeringen kan då välja att utlysa extra val (nyval) eller att avgå och låta talmannen föreslå ny statsminister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet