SD:s partiledare Jimmie Åkesson med sambon Louise Erixon även kommunalråd i Sölvesborgs kommun under partiets landsdagar i Örebro. Foto: Janerik Henriksson/TT

Analys: SD gör sig redo för samarbete med M och KD

Publicerad
Analys ·

Sverigedemokraterna gör sig redo för samarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna. Det är huvudintrycket från partiets landsdagar i Örebro. Flera kontroversiella ståndpunkter och skrivningar har strukits ur partiets politik.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Söndagens hetaste debatt vid SD:s landsdagar blev annars frågan om public service. Trots att partiledningen sedan tidigare sagt att man vill se över public service och införa ett antal mekanismer för att främja opartiskhet och saklighet ville många ombud gå betydligt längre. Ett förslag var att kraftigt minska anslagen till public service, ett annat att privatisera SVT2.

Partistyrelsens försiktiga linje

En rad hårda attacker gjordes från talarstolen där SVT anklagades för propaganda och vänstervridning. Men trots den till synes omfattande kritiken fattade landsdagarna senare beslut i enlighet med partistyrelsens mer försiktiga linje.

Beslutet kan dock ändå få konsekvenser på sikt. Under hösten har både Moderaterna och Kristdemokraterna fattat beslut om att public service bör förändras och få ett smalare uppdrag. Dessa tre partier utgör ett tänkbart regeringsalternativ efter nästa val och det är alltså fullt möjligt att det kan påverka public service-uppdraget från och med den tillståndsperiod som inleds 2026.

Accepterar svensk abortlag

Beslutet på söndagseftermiddagen om public service blev samtidigt ännu ett exempel på hur det mesta gick partiledningens väg på landsdagarna.

För partiledaren Jimmie Åkesson har det varit ett klart uttalat mål att få bort ett antal besvärliga och kontroversiella frågor från partiets politik. Det lyckades han och den övriga partistyrelsen med.

I alla dessa frågor gick landsdagarna på partiledningens linje vilket innebär att Sverigedemokraterna numera inte kräver sänkt abortgräns från 18 till 12 veckor. Partiet accepterar alltså svensk abortlag och ska heller inte driva frågan om samvetsfrihet. SD säger också ja till samkönade pars rätt att adoptera barn.

Annat som förändras är att det kontroversiella begreppet i principprogrammet ”nedärvd essens” stryks samtidigt som partiet tydliggör att också nationella minoriteter kan ha en svensk identitet. Dessutom överger partiet sitt krav på förbud mot dubbla medborgarskap.

Locka nya väljargrupper

Många av dessa förändringar handlar förstås om att Sverigedemokraterna vill bredda sig för att kunna locka nya väljargrupper. Ambitionen just nu är att försöka öka väljarstödet bland kvinnor. De flesta som röstat på SD hittills är män. Genom att säga ja till samkönade pars rätt att adoptera barn hoppas partiet också kunna glänta på dörren till HBTQ-rörelsen.

Men att locka nya väljare är bara en del av målsättningen med den nya politiken. Det handlar också om att få bort ett antal frågor som kan ställa till bekymmer i en valrörelse.

Underlätta ett regeringssamarbete

Viktigast av allt är dock att underlätta för ett regeringssamarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna. Det har länge varit huvudmålet för Jimmie Åkesson.

Också av detta skäl är det viktigt för partiet att få bort ett antal kontroversiella punkter från dagordningen. Det är ju ofta den typen av frågor som övriga partier hänvisat till när de avvisat samarbete med SD.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.