SD-höjdarna som gjorde klipp på partistödet

Uppdaterad
Publicerad

En av de Sverigedemokrater som tjänat pengar på partibidraget är riksdagsledamoten Tony Wiklander från Skåne. Han fick en avkastning på 20 procent.

Tony Wiklander sitter i Sverigedemokraternas partistyrelse. Han lånade ut 10.000 kronor till partiet via de två valobligationer han köpte. I vintras löste han in den ena som gav en ränta på tusen kronor, det vill säga en avkastning på 20 procent.

– Jag hade gjort det även utan räntan, säger han.

Han berättar också att en riksdagskollega köpte obligationer för 30.000 kronor. SVT har sökt riksdagsledamoten under flera veckor via mejl och telefonsamtal för att fråga om obligationen. Men han har inte svarat.

SVT har skickat ut en enkät till Sverigedemokraternas 20 riksdagsledamöter och frågat om de köpt obligationer. Men bara tre av de 20 har svarat på enkäten. De tre skriver att de inte köpt några obligationer men att de tycker det är en bra idé.

Åkesson: Jättebra sätt

I en intervju med SVT säger partiledaren Jimmie Åkesson först att han har lånat ut pengar till partiet men i nästa mening ångrar han sig och säger att han inte lånat ut några pengar.

– Jag tycker det är ett jättebra sätt att finansiera en valkampanj, säger han om obligationssystemet.

Har du själv lånat ut pengar till partiet?

– Det minns jag inte. Jo, det gjorde jag. Nej, det gjorde jag inte, säger Jimmie Åkesson.

I ett senare mejl har Jimmie Åkesson åter fått frågan om han har köpt obligationer som han tjänat pengar på men han har inte besvarat frågan.

SVT har även kontaktat Sverigedemokraternas presschef med samma fråga men utan att få något svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD och pengarna

Mer i ämnet