Novus: SD inte längre ett enfrågeparti

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna är inte längre ett utpräglat enfrågeparti. Det konstaterar opinionsmätnings-företaget Novus i en mätning gjord för SVT. Sverigedemokraterna är nu topp tre i nio av väljarnas tio viktigaste politiska frågor.

– Det mest påtagliga som vi kan se i våra senaste mätningar är att Sverigedemokraterna har stärkts i många politiska frågor. Så nu kan man inte längre säga att Sverigedemokraterna är ett enfrågeparti som bara kretsar kring invandringsfrågan, säger Torbjörn Sjöström, som är vd på Novus, till SVT Nyheter.

Han konstaterar att i Novus mätningar ligger nu Sverigedemokraterna i topp tre bland samtliga partier i nio av de tio viktigaste politiska frågorna. De toppar förtroendet i invandringsfrågan, såsom tidigare under många år, men nu ligger de tvåa i lag- och ordning och i pensionsfrågan, medan de ligger trea i sex övriga av de tio viktigaste frågorna.

Ökande förtroende

Sverigedemokraternas ökade förtroende är påtagligt i ett lite längre perspektiv. Under de senaste fem åren har Sverigedemokraterna som i stort sett enda parti ökat på bredden, alltså i samtliga politiska frågor. För fem år sedan låg de topp tre i endast fyra av de tio viktigaste politiska frågorna.

Henrik Vinge, SD:s integrationspolitiska talesperson.

Henrik Vinge, som är vice gruppledare i riksdagen och en av partiets förgrundsfigurer, menar att det här är ett erkännande för att Sverigedemokraterna inte bara är ett enfrågeparti i väljarnas ögon. Partiet har svar på fler frågor än på bara invandringsfrågan, säger han.

– Jag tror att det har blivit så här för att Sverigedemokraterna har kunnat peka på flera samhällsproblem som andra kanske inte har velat ta upp, och nu har det visat sig att vi har fått rätt i en rad frågor och det är klart att det stärker förtroendet för oss, säger Henrik Vinge.

Säker plats i riksdagen

Enligt Torbjörn Sjöström innebär Sverigedemokraternas breddade förtroende i andra frågor än invandringsfrågan att partiet också befäster en ganska säker plats i riksdagen i ett historiskt perspektiv. De som tidigare trodde att Sverigedemokraterna skulle kunna falla ur riksdagen i framtiden kan få tänka om, enligt Sjöström.

– Det ligger väldigt långt borta. De har ett mycket bredare politiskt stöd än vad många nog tänker att de har. Det krävs otroligt mycket för att de ska börja tappa det breda politiska stöd som de faktiskt har i dag, säger Novus vd.

Novus-undersökning september 2019
Novus-undersökning september 2014

Fakta: Novusundersökning

Undersökningen är genomförd 5-11 september 2019 i Novus Sverigepanel som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. Totalt har 1 000 intervjuer genomförts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.