Sverigedemokraterna vill att skattesänkningen på drivmedel och reduktionsplikten blir permanent. Foto: Pontus Lundahl/TT

SD: Lägg 34 miljarder på sänkt bränslepris

Publicerad

Sverigedemokraterna vill sänka skatten och reduktionsplikten på drivmedel permanent. Även momsen ska ned. Det skulle kosta staten uppemot 34 miljarder.

SD presenterar i dag ett förslag om att sänka skatten på bensin och diesel med 2 kronor.

– Vi ser inte det här som en krisåtgärd utan som en permanent åtgärd. Sverige hade redan innan Putins invasion av Ukraina högst priser i världen, säger Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Partiet vill även sänka reduktionsplikten, det vill säga andelen biodrivmedel som måste blandas in i tanken, från 30,5 procent till 5 procent för diesel, och från 7,8 procent till 2 procent för bensin. Även detta är en permanent åtgärd.

– Det är inget vi ska ha i tre eller sex månader, säger Sjöstedt.

Mer än 9 kronor

Momsen på drivmedel bör sänkas tillfälligt från 25 procent till 6 procent.

Partiets beräkning är att åtgärderna skulle sänka priset vid pump med 9,45 kronor för diesel och 6,50 kronor för bensin.

Bara att sänka skatten med 2 kronor skulle kosta 18,4 miljarder kronor på ett år och nedsatt moms ytterligare 16,1 miljarder kronor. Det är på inget sätt billigt, konstaterar Sjöstedt.

– Vi ser inte behovet att införa nya skatter för att täcka den här typen av ökade utgifter. Bränslepriserna är en sak och sedan har vi försvarsmakt som behöver finansieras. Här kommer det bli ännu tuffare prioriteringar på utgiftssidan.

Han nämner biståndet och att staten beräknas gå med överskott.

– Är det klokast att spara i ladorna, som det heter lite nonchalant, när man har ett överskott på 139 miljarder kronor när vi har hela näringar som riskerar att gå i konkurs och hushåll som går på knäna? Det kanske räcker att staten går med överskott på 100 miljarder, som exempel.

Läggs i april

Regeringen presenterade under måndagen ett åtgärdspaket för att stötta hushåll och företag för de prisökningar som skett sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina. I det paketet ingick en tillfälligt sänkt drivmedelsskatt som skulle innebära 1,30 kronor lägre pris per liter vid pump.

– Det är fullständigt otillräckligt. Jag har tidigare sagt att det finns ett värde av enighet i kristider. Men det tåget har gått. Det finns inte förutsättningar att agera gemensamt efter regeringens besked, säger Oscar Sjöstedt.

Partiet ska nu samtala med andra partier i finansutskottet och hoppas få in åtgärder i vårändringsbudgeten som lämnas den 19 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.