Svantesson (M): Regeringen verkar inte ha kontakt med verkligheten

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna tycker att regeringens förslag för att få ned priset på drivmedel är för snålt. Partiet vill gå längre och sänka priset vid pump med fem kronor.

– Här och nu har människor ångest när de tankar, säger Elisabeth Svantesson (M) i en debatt med finansminster Mikael Damberg (S) i Morgonstudion.

Regeringen presenterade på måndagen ett stödpaket på 14 miljarder för att lindra de rekordhöga drivmedelsprisernas påverkan på de svenska hushållens ekonomi.

Bland annat vill man sänka skatten tillfälligt på bensin och diesel, något som skulle sänka priset med 1,30 kronor per liter.

– Vi har väldigt höga priser idag och det beror på det här kriget som skapat väldigt stor osäkerhet på världsmarknaden, säger finansminister Mikael Damberg (S).

– I det här läget är det rimligt att man går in med åtgärder.

M: Fem kronor mer rimligt

Men Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson, vill att staten gör mer.

– Vi har ett förslag om att sänka priset vid pump med fem kronor. Det vore mer rimligt. Vi ska också komma ihåg att det inte bara är kriget som gör att priserna är höga. Innan kriget hade Sverige världens dyraste diesel, många kämpade redan då, säger hon.

– Det verkar inte som att regeringen har verklighetskontakt, kontakt med människors vardag.

Men enligt Mikael Damberg (S) är Moderaternas förslag svårt att genomföra.

– Jag kan inte bygga luftslott och drömma. Jag måste utgå ifrån de regler som finns i Sverige och Europa. Vi sänker skatten på diesel till miniminivån i EU, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.