Foto: Jonas Nilsson, TT

Analys: ”SD-ledaren vässar retoriken i kampen om högerväljarna”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Konkurrensen har hårdnat på högerkanten i svensk politik. Nu vässar SD-ledaren Jimmie Åkesson retoriken i kampen om högerväljarna. Anklagelser om socialdemokratiskt kryperi inför både nazism och islamism paras med angrepp på KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Inget annat parti som tagit sin in i riksdagen har fortsatt att växa så snabbt som Sverigedemokraterna. I valet 2010 fick partiet 5,7 procent, i senaste riksdagsvalet 17,5 procent.

Men sedan valet i höstas har opinionsuppgången stannat av. 

Tvärtom visade SVT/Novus senaste väljarbarometer att partiet i juni stannade på 16,7 procent.

En förklaring till att uppgången brutits är att det blivit trängre på den politiska högerkanten. Sverigedemokraterna tilläts länge att spela ensamma på sin egen planhalva i svensk politik. Så är det inte längre.

KD ett hot SD:s expansion

Nu har både Moderaterna och Kristdemokraterna lagt om sin politiska retorik när det gäller till exempel migration, integration och brottslighet. Det minskar utrymmet för Sverigedemokraterna och kan vara en förklaring till att partiets uppgång i opinionen har planat ut.

Samtidigt tar KD-ledaren Ebba Busch Thor allt större utrymme i den politiska debatten. Därmed hotar hon och hennes parti SD:s fortsatta expansion.

Det vet förstås Jimmie Åkesson och därför väljer han i sitt sommartal inför riksdagsstarten att angripa just Ebba Busch Thor. Han anklagar henne för att sakna täckning i politiken för den hårda retorik hon ofta använder, inte minst i invandringspolitiken. Hennes ton är hård, men KD:s politik påminner mer om Miljöpartiet, säger Åkesson i talarstolen i Sölvesborg.

Skärpt retorik

Det här är en öm punkt för Kristdemokraterna. Ebba Busch Thor har medvetet skärpt retoriken både inom migration och integration för att försöka locka väljare från Moderaterna och Sverigedemokraterna. Partiets politik framför allt när det gäller migration har dock inte förändrats särskilt mycket.

Tvärtemot vad många väljare tror står till exempel Kristdemokraterna för en betydligt mer generös anhöriginvandring än till exempel Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Det här uppfattas som en risk för partiet, enligt KD:s valanalys efter förra höstens riksdagsval. Hittills har strategin att locka M- och SD-väljare lyckats över förväntan, men Åkessons angrepp om dubbelspel kan grusa förhoppningarna om fortsatta väljarvinster.

Vill bilda konservativt block

Samtidigt har Jimmie Åkesson en svår balansgång här. Hans ambition är ju att bilda ett konservativt block i riksdagen med Kristdemokraterna och Moderaterna. Det innebär att han inte kan gå till allt för hårt angrepp mot Ebba Busch Thor. Dessutom är hon ju faktiskt den enda av riksdagens partiledare som satt sig ner för att samtala med honom. Ska han lyckas få till stånd något som kan kallas ett konservativt block i riksdagen är Ebba Busch Thor en nyckelperson.

När det gäller Socialdemokraterna och Stefan Löfven har Jimmie Åkesson inga behov att visa återhållsamhet. Tvärtom. Att Socialdemokraterna fortsatt är SD:s huvudmotståndare, och så kommer att förbli, framgick tydligt av Jimmie Åkessons tal. 

Angreppen på Socialdemokraterna var både många och hårda. Partiet anklagades för kryperi inför både nazismen och islamismen. Samtidigt angrep han Socialdemokraterna för att låta judehatet i Sverige frodas och växa.

Kängan mot Liberalerna uteblev

Udden i talet var till stor del riktad mot det som Jimmie Åkesson föraktfullt kallar ”det vänsterliberala etablissemanget”. Det är regeringen och de båda samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna, samt Vänsterpartiet som släppte fram Stefan Löfven som statsminister.

Intressant i sammanhanget var att han i talet dock valde att inte specifikt angripa Liberalerna eller dess partiledare Nyamko Sabuni, vilket kan tolkas som att han är angelägen om att hålla en dörr öppen om det nuvarande regeringssamarbetet skulle spricka.

Annars styrs regeringspolitiken av ”verklighetsfrånvända extremister” slog Åkesson fast och anklagade regeringen för elbrist, höga bränslepriser och en politik som slår ut landsbygden. 

S beskylls för ny underklass

Naturligtvis handlade också mycket om invandringspolitiken. Den stora invandringen har dessutom skapat en ny underklass och är ett bevis på Socialdemokraternas hyckleri, säger SD-ledaren. Enligt Jimmie Åkesson visar sommaren sprängdåd, skjutningar och våldtäkter att ”samhällets förfall fortsätter”.

Talet i Sölvesborg hölls inför entusiastiska anhängare. De gillar den hårda tonen och ett av syftena är naturligtvis att öka deras engagemang inför det kommande politiska året.

Men det hårda språkbruket kan också tolkas som ett skärpt tonläge inför riksdagsstarten. Den nya regeringsmajoriteten innebär ju att Sverigedemokraterna helt skurits av från den politiska makten. Då gäller det att höras och synas desto mer i den politiska debatten.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.