Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sverigedemokraternas Henrik Vinge, samt Liberalernas Karin Karlsbro. Foto: TT

SD: Liberalerna vill avskaffa Sverige

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen vill höja medlemsländernas avgifter och för Sverige handlar det om drygt 15 miljarder mer om året. Det är något som splittrar de svenska partierna.
– Vi måste vara beredda på att satsa, säger Karin Karlsbro (L) till Morgonstudion.

Under 2018 betalade Sverige nära 40 miljarder kronor i avgift till EU. Avgiften bygger i huvudsak på medlemsländernas bruttonationalinkomst och Sverige är ett av de länder i Europa som betalar mest per capita.

För att kunna satsa mer på gränsskydd och forskning, samt kompensera det hål i budgeten som Storbritannien lämnar efter sig vill nu kommissionen höja medlemsländernas avgifter.

För Sverige handlar det om 15 miljarder mer om året. Det tycker Sverigedemokraternas Henrik Vinge är orimligt.

– Det är fruktansvärt. De här pengarna som vi lägger på EU, och de ytterligare 15 miljarder som nu finns på förslag att betala, hade vi behövt i Sverige för att rätta till de problem som finns här, säger Vinge i Morgonstudion.

För en ökad EU-budget

Liberalernas Karin Karlsbro håller inte med. I stora drag tycker partiet att kommissionens förslag är bra och menar att EU:s budget behöver öka.

– Vi måste man ställa oss frågan – gör EU för lite i dag eller gör de för mycket? Det är naturligtvis så att vi gör alldeles för lite och då måste vi vara beredda på att satsa. I grunden handlar det här om hur man ser på samarbete, säger Karlsbro.

”EU ska bli en federation”

Henrik Vinge köper inte den förklaringen. Han menar att det handlar om att Liberalerna vill att all makt ska flyttas till Bryssel och att partiet vill att EU ska bli en federation.

– Att samarbeta är en sak och att flytta all makt till Bryssel en annan. Det Liberalerna egentligen vill är avskaffa Sverige som nation och att EU ska bli en federation, säger han.

Bättre budgetprioriteringar

Karlsbro slår ifrån sig uttalandet och menar att partierna har mycket olika syn på samarbete och hur pengar bör prioriteras.

– Det vi säger är att det kan komma att behövas mer resurser till EU om man satsar, vilket vi vill verkligen vill göra. Sen måste man också prioritera om den budget som finns, säger hon avslutningsvis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet