• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: TT

SD: Löfven inte lämpad att leda Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna saknar totalt förtroende för Stefan Löfven och kommer att lämna in en misstroendeförklaring mot statsministern. – Det här är uppenbarligen en statsminister som inte är lämpad att leda Sverige, säger SD:s Mattias Karlsson till SVT Nyheter.

Beskedet att det inte blir något extraval upprör Sverigedemokraterna. Enligt SD förtjänar Stefan Löfven inte att styra Sverige. Det säger den tillförordnade partiledaren Mattias Karlsson.

–  Jag tycker att det är uppseendeväckande och tragiskt att man på det här sättet bryter mot de mest grundläggande principerna i en demokrati. Normalt sett är det majoriteten som styr över en minoritet, nu har man gjort det möjligt för en nästan hur liten minoritet som helst att styra över en majoritet. Det tycker jag är beklagligt, säger Karlsson till SVT Nyheter.

Lämnar in misstroendeförklaring

SD-ledaren menar att dagens beslut innebär att Sverige nu befinner sig i ett annat politiskt läge.

– Vi har en sexklöver som står mot SD. Sverigedemokraterna har nu en roll som det enda och ledande oppositionspartiet, säger Karlsson.

Därför kommer SD att snarast lämna in en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven.

– Vi saknar totalt förtroende för Löfven som statsminister. Han har tydligt deklarerat att han inte under några villkor tänker regera med en alliansbudget. Han har också sagt att svenska folket skulle få avgöra hur man skulle hantera den här uppkomna parlamentariska krisen. Detta löfte bryter han nu också, säger Mattias Karlsson.

Räknar med Alliansens stöd

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder menar att allianspartierna borde stödja missförtroendeomröstningen mot Löfven.

– Stefan Löfven har gång efter gång brutit löften mot väljarna. Vi ser inte att han kan vara statsminister i Sverige och alla ansvarsfulla oppositionspartier borde vilja fälla honom. Det återstår att se om allianspartierna kommer att ta den chansen eller om de kommer att krypa ännu längre upp i Löfvens knä, säger han till SVT Nyheter.

Men enligt statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson är SD:s agerande bara ett sätt att försöka rädda ansiktet.

– Det är lite ovanligt att ställa till en misstroendeförklaring på grund av en bred överenskommelse mellan så många partier. Den har ingen annan effektverkan annan än internt, till de egna sympatisörerna och de egna väljarna, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet