Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag accepterar inte att bli kallad rasist, säger Jimmie Åkesson (SD) när han svarar på Annie Lööf i dagens partiledardebatt. Foto: SVT/Agenda

Hård ordväxling om upploppen: ”Ett invandringsproblem”

Uppdaterad
Publicerad

Första ämnet ut i Agendas partiledarduell var integrationen. Men det var först i den efterföljande debatten, då Annie Lööf riktade rasistanklagelser mot SD-ledaren Jimmie Åkesson, som det hettade till ordentligt.

– De integrationsförslag som Jimmie Åkesson lagt fram de senaste veckorna har varit allt annat än liberala. Det handlar om belastade områden som ska jämnas med marken, gryningsräder mot flyktingar och man ska utvisa hela familjer för att storebrorsan begått brott, sade Annie Lööf.

Centerledaren efterfrågade besked från de parter som vill samarbeta med SD om var deras röda linjerna  går:

– Det här är inga integrationsförslag, det är ren och skär rasism!

”Accepterar inte bli kallad rasist”

Ett uttalande som fick Jimmie Åkesson att reagera starkt:

– Jag är så fruktansvärt trött på det här, det låter så mycket 2010! All kritik mot invandring och tuffa åtgärder mot människor som inte vill bli en del av vårt samhälle kallas för rasism. Men det som verkligen är rasism är när man har lägre förväntningar på människor som kommer hit än på människor som är födda här, sade Åkesson med en gest mot bland annat Annie Lööf.

Annars började integrationsdebatten med en duell mellan SD-ledaren och Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

– Vi har ett jättejobb att göra när det gäller att krossa gängen och kriminaliteten, säger MP:s Märta Stenevi.

– Men om vi ska få stopp på rekryteringen till de kriminella gängen så måste vi börja från grunden: Med förskola, skola, områdespoliser och socialtjänst.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson utgår från andra premisser.

– Det här är i första hand ett invandringsproblem. Hade vi fört en ansvarsfull invandringspolitik så hade vi inte haft alla de här utsatta områdena, det våld och den kriminalitet som vi ser där i dag.

Enligt Åkesson löser man problemen genom att ställa krav:

– Krav på att människor som kommer hit anpassar sig, lär sig språket, söker sig en försörjning och anpassar sig till majoritetssamhället. Det är människors eget ansvar, inte samhällets ansvar.

”Skarpa förslag”

Sverigedemokraterna har lagt som förslag att de föräldrar som inte tar ansvar för sina barn, utan upprepade gånger låter dem begå brott som exempelvis stenkastning mot polisen, ska mista sina uppehållstillstånd.

Förslag som enligt Stenevi skulle innebära kollektiv bestraffning och att olika rättssystem skulle gälla beroende på om en person är född i Sverige eller i ett annat land.

– Det är fullständigt horribelt och inte acceptabelt. Vi ska krossa gängen och inte rättsstaten, säger hon.

Åkesson värjer sig mot den beskrivningen och menar att det är ”mjukislinjen” som Miljöpartiet, Socialdemokraterna och samtliga partier utom SD fört i decennier som inte fungerat och orsakat utanförskapet.

– Vi lägger fram förslag som på riktigt kan vända den här utvecklingen. Varför vill ni fortsätta med samma gamla politik som uppenbarligen inte fungerat?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.