Debatten om säkerhetsläget och ett eventuellt svenskt medlemskap i Nato har lagt sig som ett lock över den politiska debatten, menar statsvetaren Jonas Hinnfors. Foto: TT arkiv

Statsvetaren: Ett av få tillfällen som inte enbart handlar om Nato

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valkompass

Agendas partiledardebatt blir ett av få tillfällen innan semestern som det går att höra politikerna tala om någonting annat än säkerhetsläget och försvarsfrågan. Det tror Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet.

– Kriget i Ukraina och den uppblossade Natofrågan har tvingat partierna att slänga sin valplanering i papperskorgen. Agendas partiledardebatt blir en chans för dem att visa ideologisk riktning och profilera sig i regeringsfrågan.

Enligt Jonas Hinnfors gör Natofrågans dominans att årets valrörelse kommer att bli kort och kanske även hård. Han tror att partierna kommer utnyttja söndagens debatt till att försöka nå ut med frågorna de bedömer kommer dominera när fokuset flyttats från Natofrågan.

Vardagsekonomi och välfärd

– Ett område som Socialdemokraterna kommer vilja lyfta. Partiet har varit noga med att poängtera att försvarssatsningen inte ska gå ut över ekonomisk grundtrygghet, vård, omsorg och annan välfärd och man har även flaggat med skatteverktyget. Medan Moderaterna vill satsa på försvaret utan att höja skatterna, och då måste man ju prioritera ned något annat, säger Jonas Hinnfors.

– Flera partier kommer också vilja prata om dyrare energi och bränslen, ökade levnadsomkostnader och inflation. Där går skiljelinjen mellan höjda bidrag å ena sidan och sänkta avgifter och skatter på den andra.

Brott och straff

– Migrationsfrågan har blivit svårare att driva på grund av flyktingströmmen från Ukrainakriget som alla partier accepterar. Därför tror jag SD, M och KD kommer skjuta in sig starkt på brottsfrågan och upploppen under påsken och måla upp en bild av ett samhälle som inte klarar av att hålla våldsmonopolet. Brott och straff, gärna knutet till migration, har varit Sverigedemokraternas paradfråga och nu har Moderaterna och Kristdemokraterna hakat på.

Regeringsfrågan

– Det har varit svårt för väljarna att hänga med i alla turerna kring vårändringsbudgeten, men det speglar ju bara det osäkra parlamentariska majoritetsäget. Kommer Centerpartiet att stödja S-budgeten eller inte? Kommer Liberalerna stödja KD+M:s budget eller inte?

– Det handlar om att visa vem man vill synas med och vem man kan samarbeta med. Diskussionen i kväll blir ett test på hur partierna positionerar sig i förhållande till varandra och visa hur deras tänkta regeringsunderlag ser ut. Inget av blocken är riktigt sammanhållna. Men några klara besked ska vi inte vänta oss, det handlar mer om hur partierna paketerar sina budskap.

Mest att vinna

– Liberalerna har inte förbättrat sitt läge i opinionen sedan partiledarbytet, och för de flesta väljare är Johan Pehrson helt okänd. Det här kan vara hans chans att göra ett avtryck. Han har allt att vinna på att göra något annorlunda, att framställa partiet på ett nytt sätt som kan locka väljare.

Mest att förlora

– Centerpartiet har drabbats av ett slags pyspunka, det går inte jättebra för partiet i opinionen. Deras breda mittenpolitik har hittills inte lockat väljare. Annie Lööf behöver omsätta den i sakpolitik för att den ska vara meningsfull samtidigt som det är en mycket svår uppgift att gå balansgång mellan de olika blocken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reporter Mimmi Nilsson guidar i vilka ämnen du ska lyssna extra noga under i Agendas partiledardebatt. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet