Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein om Liberalernas utsikter framöver. Foto: SVT

Marmorstein: Liberalernas position inför valet är otydlig

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Johan Pehrson måste övertyga borgerliga väljare som vill ha en annan regering – men med så lite SD-inflytande som möjligt. Den positionen blir en smula otydlig, menar SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein som analyserar intervjun med L-ledaren i Morgonstudion.

Frågan om Sverigedemokraterna har varit den stora stridsfrågan i Liberalerna under lång tid. De såren är inte helt läkta än även om de inte bråkar så mycket längre, menar Elisabeth Marmorstein.

– Johan Pehrson höll sig väldigt tydligt till partilinjen och motiverade det här sidbytet med att målet är ett regeringsskifte även om det betyder att man samverkar med Sverigedemokraterna, eftersom det är de parlamentariska realiteterna som finns, säger hon när hon analyserar L-ledarens partiledarintervju.

Val 2022

En trovärdighetsfråga

Hon tror att Liberalernas position riskerar att bli otydlig för väljarna när man å ena sidan vill ge SD så lite inflytande som möjligt samtidigt som man skriver debattartiklar och går ihop om en vårbudget tillsammans med partiet.

– Frågan hur mycket trovärdighet Liberalerna har i sina röda linjer mot Sverigedemokraterna i och med att de är så mycket mindre, säger Elisabeth Marmorstein.

Hör Elisabeth Marmorsteins analys i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet