Foto: Pontus Lundahl/TT

SD ökar kraftigt bland väljare med utländsk bakgrund

Uppdaterad
Publicerad

10,3 procent av kvinnor med utländsk bakgrund har störst sympati för Sverigedemokraterna. Det visar SCB:s partisympatiundersökning.

Sverigedemokraterna ökar kraftigt bland väljare med utländsk bakgrund.

I maj 2014 hade partiet 1,6 procent stöd bland kvinnor med utländsk bakgrund. I dag är det 10,3 procent som har störst sympati för Sverigedemokraterna i riksdagen.

Bland män med utländsk bakgrund har partiet gått från 2,5 procent till 15,4 procent sen maj 2014.

Tredje störst

Till gruppen med utländsk bakgrund räknas personer vars båda föräldrar är födda utomlands. Personer som har en förälder född i Sverige ingår i gruppen med svensk bakgrund, oavsett om personen själv är född i Sverige eller utomlands.

LÄS MER: SCB presenterar vårens stora partisympatiundersökning

Sverigedemokraterna är nu det tredje största partiet bland väljare med utländsk bakgrund.

Störst är Socialdemokraterna som har 42,7 procent bland både män och kvinnor. Näst störst är Moderaterna som har 17,1 procent i gruppen.

Undersökningen är gjord av SCB och är mer djupgående än den som presenterades förra veckan.

Moderater går till C och SD

Moderaterna har tappat stort i Stockholm – ett av partiets starkaste fästen. I maj 2017 har partiet 22,5 procent, bara ett halvår tidigare hade partiet 31,2 procent i Stockholm.

ANALYS: ”M rasar i sina starkaste fästen”

Störst är Moderaterna bland unga väljare, 18-29 år, i maj 2017. Bland väljare över 65 år är partiet minst.

Sen valet 2014 har Moderaterna tappat 3,6 procentenheter av sina väljare till Centerpartiet. 2,1 procentenheter av partiets väljare har gått till Sverigedemokraterna.

LÄS MER: Anna Kinberg Batra om kritiken

Centerpartiets ökning är till stor del bland högutbildade. Precis som tidigare är en stor majoritet av partiets väljare födda i Sverige.

Miljöpartiets tapp

Av Miljöpartiets tappade väljare har 1,1 procentenheter gått till Socialdemokraterna sen valet 2014. 1 procentenhet har gått till Centerpartiet och 0,6 procentenheter till Vänsterpartiet.

LÄS MER: Miljöpartiet tappar stöd bland unga väljare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.