SD-politiker skriver kränkande på nätet

Publicerad

Expressen och Researchgruppen har genom att koppla anonyma användarnamn till mejladresser avslöjat hur SD-politiker skriver kränkande inlägg på sajten Avpixlat.

Flera Sverigedemokrater har skrivit anonyma kränkande inlägg på sajten Avpixlat, skriver Expressen.

”Hoppas de svälter sig till döds!”, skriver Marie Stensby, suppleant i partistyrelsen, om ensamkommande flyktingbarn som hungerstrejkade. Hon förklarar inlägget bland annat med att sajterna ”triggar ju naturligtvis att man kanske skriver saker som man inte har tänkt helt skarpt innan”.

Nedsättande om muslimer

Många inlägg innehåller grovt nedsättande formuleringar om bland annat muslimer och afrikaner. En kommunpolitiker ställer sig frågan: ”Hade verkligen Adolf så fel?”. Flera av dem som konfronteras med vad de skrivit nekar dock.

Samarbete med Researchgruppen

Expressen har samarbetat med Researchgruppen, ett nätverk där flera personer har koppling till den vänsterorienterade autonoma rörelsen.

Gruppen har knutit användarnamnen till mejladresser som kommentarerna har skickats i från. Adresserna har samkörts med register och myndigheter för att identifiera vilka som skrivit inläggen.

SD: ”Ser illa ut”

– Det här ser naturligvis illa ut, men vi tittar på det här nu.  Mer än så kan vi inte säga i nuläget, vi återkommer kring lunch, säger Linus Bylund, Jimmie Åkessons stabschef, till SVT Nyheter.

SVT har sökt Marie Stensby för en kommentar, hittills utan att lyckas.

Avpixlat är en SD-vänlig sajt med starkt främlingsfientlig inriktning. Rasistiska uttryck och hatfulla inlägg är inte ovanliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-politiker kränker på nätet

Mer i ämnet