Partiledare Jimmie Åkesson och riksdagsman Lars Isovaara. Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

SD-topp spottade mot vakt – polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsmannen Lars Isovaara polisanmäls för att ha uttalat sig rasistiskt, spottat och grymtat åt en riksdagsvakt.

Isoovara själv säger till SVT att han inte har grymtat men möjligen snörvlat, eftersom han grät.

Under natten till onsdagen försökte riksdagsmannen och sverigedemokraten Lars Isovaara ta sig in på riksdagen utan giltigt passerkort, skriver Expressen.

– Jag var med om en händelse på Riksbron bara minuter före. Jag var på väg hemåt från en tillställning på stan. På Riksbron så ramlar jag omkull med rullstolen, då är det två män som hjälper upp mig. När de går därifrån märker jag att min ryggsäck är borta, plånboken ligger där, säger han till Aftonbladet.

Polis uppges ha följt Isovaara till riksdagen där han nekades inträde av en säkerhetsvakt med utländsk härkomst, varpå Lars Isovaara gick till attack mot vakten, spottade i luften och sade att han inte vill ha med ”sådana som han att göra”.

Enligt kommissarie Torsten Stålnacke ska Isovaara även ha härmat en gris och grymtat åt vakten, vilket uppfattats som kränkande.

– Han blev förbannad på vakterna som är invandrare, säger kommissarie Torsten Stålnacke, till Expressen.

Till TT säger Isovaara att han även kan ha sagt ”Jag orkar inte med det här invandrarsamhället”.

– Jag var helt chockad. Vakten påminde mig om en av de här killarna som stod bredvid mig utseendemässigt. Och de här killarna som stod bredvid mig var invandrare kan jag säga. Och tyvärr blev det dumt när vakten kom nära mig. Jag sade ”kom inte nära mig jag vill vara ensam med de här poliskvinnorna”, säger han.

Isovaara medger att han var berusad vid tillfället, men att han inte var redlöst berusad.

Förlolämpning

En polisanmälan upprättades mot riksdagsmannen efter att den misstänka rasistattacken hade ägt rum. Polisen bekräftar att det finns en anmälan om förolämpning mot Isovaara. Däremot har vakten ännu inte medgivit att utredningen ska gå vidare, vilket krävs när det handlar om förolämpning.

Lars Isovaara är ledamot i näringsutskottet. Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinunen vill inte kommentera polisanmälan eller uppgifterna om de rasistiska uttalandena.

Åkesson: Vet inte vad som hänt

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger att han inte vet vad som hänt mellan riksdagsvakten och Lars Isovaara (SD).

-Vad som hänt är att Lars Isovaara har blivit utsatt för ett rån utanför riksdagen. Vad som därefter hänt råder det olika uppfattningar om, och jag vet inte vad som har hänt, säger Åkesson till TT.

TT: Men Isovaara säger själv till TT att han sagt till vakten att han är så trött på invandrarsamhället.

-Jag vet inte vad som har hänt under det här rånet eller vad som har sagts därefter, så därför vet jag det jag vet, och det jag har förstått just nu är att Lars Isovaara utsatts för ett rån eller en grov stöld utanför riksdagen. Och sen har det hänt något därefter, och vad som har sagts där i detalj det vet inte jag, säger Åkesson.

Tillbakavisar

Sverigedemokraterna skriver i ett pressmeddelande att Isovaara tillbakavisar att han har gjort förolämpande ljud. Han har sagt att han ”grät och snyftade”.

Isovaara har berättat för partiet att han sade något i stil med ”Jag orkar inte med det här invandrarsamhället”, enligt SD.

SD:s gruppledare Björn Söder skriver i pressmeddelandet:

”Vad vi idag kan säga med säkerhet är att Lars Isovaara berättat för partiet att han natten till idag blivit utsatt för en grov stöld. Vad som sedan sagts inne i riksdagshuset under närvaro av en vakt vet vi för lite om i dagsläget. Vi har fått uppgift om att en polisanmälan angående förolämpning har upprättats mot Lars Isovaara men vi känner inte till innehållet i denna anmälan. Vi får avvakta polisutredningen innan vi uttalar oss om hur vi värderar det inträffade.”

Väska hittad

Enligt Expressen har dock en väska tillhörande Isoovara hittats på en bar i centrala Stockholm. I så fall har han inte blivit bestulen, utan lämnat baren och glömt kvar väskan, som senare hittades av personalen, med Isovaaras riksdagslegitimation i.

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill ännu inte kommentera om partiet ska agera mot Isovaara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-topp avgår efter rasistpåhopp

Mer i ämnet