Markus Wiechel Foto: sd.se

SD:s nye riksdagsledamot tryckte på fel knapp

Publicerad

SD:s nye riksdagsledamot Markus Wiechel röstade av misstag mot sitt parti vid sin första votering i riksdagen.

SD:s nye riksdagsledamot Markus Wiechel fick sämsta tänkbara start på sitt jobb i riksdagen.

När han skulle stoppa ett förslag från regeringen och Socialdemokraterna tryckte den Wiechel på fel knapp under onsdagens votering och röstade emot sitt parti i en avgörande fråga.

Det uppger Nyheter24, som berättar att Wiechel fick en rejäl näsbränna av partikamraten Kent Ekeroth. Denne hade ändå försökt instruera Wiechel och få honom att rösta rätt.

Wiechels röst var avgörande i frågan om ett omdiskuterat lagförslag gällande ett nytt EU-direktiv.

Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet var emot förslaget medan regeringspartierna och Socialdemokraterna var för.

Av de 313 rösterna behövdes bara 53 röster för att få en ändring i offentlighets- och sekretsslagen vilande i ett år och utredd på nytt.

MP bekräftar missen

Nu slant dock Wiechel på knappen och S, M, FP och C fick de 261 nödvändiga rösterna för att få igenom lagförslaget, som innebär absolut sekretess kring rapporter om skatteflykt.

EU:s förslag kör därmed över den svenska meddelarfriheten.

Miljöpartiets Peter Eriksson, bekräftar Wiechels miss för Nyheter24.

–Vi borde ha vunnit omröstningen men förlorade med en enda röst. Jag tror att Wiechel röstade fel. Det är inte så vanligt att vi har den typen av voteringar och det är inte så himla lätt. Han var dessutom ny.

Markus Wiechel har inte velat kommentera sitt misstag.

Rättelse 2012-12-07 13.34

Visa

Wiechel tillbakavisar nu uppgifterna om att han ska ha röstat fel. Han hann inte rösta alls, uppger han. Läs mer i artikeln nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer