Flera Facebookinlägg och uttalanden av SD-politiker från både riksdag och kommunfullmäktige har fått uppmärksamhet under året. Foto: SVT

SD-skandalerna under valåret

Uppdaterad
Publicerad

Inlägg på vit makt-forum, rasistiska uttalanden och kontakter med högerextrema Nationaldemokraterna. Här är några av de mest uppmärksammade SD-skandalerna från det gångna valåret.

Februari:

SD-topp med hakkorsarmbindel

Mars:

 • Expo tillsammans med Expressen avslöjar att en SD-ledamot haft privat mejlkontakt med kända nazister i ett vit makt-forum.  Bland annat har han skrivit ”Svensken vill ha fler främlingar på gatorna. Rätt så, det vill även jag”. Ledamoten uppger att han inte ”visste vad det var för några” han pratade med. ”

Juli:

 • En av partiets riksdagspolitiker säger i en uppmärksammad radiointervju med P4 Dalarna att kvinnor som blir slagna klagar för mycket. ”Den kvinna som blir slagen ska lämna sin man” säger hon bland annat i intervjun.

Augusti:

 • En SD-politiker i Simrishamn hotar jordbruksminister Eskil Erlandsson på ett vit makt-forum. Politikern ska även ha skrivit att han slagits med ”kebabätande missfoster”.
 • En SD-ledamot i skånska Höör skriver på ett vit makt-forum att ”judar kan endast livnära sig som en parasit”. Trots det tillåts ledamoten kandidera i valet igen, och har även fått plats i partiets lokala styrelse.
 • Partiets politiska sekreterare i Malmö stryks från valsedlarna i Malmö stad och region Skåne efter att ha skrivit rasistiska saker på nätet, bland annat om den ”negroida populationen i Malmö”.  – Jag är ingen perfekt människa och ibland kan jag uttrycka mig klumpigt, skriver SD-kvinnan i ett mejl till tidningen Sydsvenskan.

September:

 • En granskning gjord av Expo visar att 61 av Sverigedemokraternas kandidater i valet 2014 har haft kontakter med det högerextrema partiet Nationaldemokraterna på olika sätt. Sju av dessa har varit medlemmar i partiet, två har ställt upp i val för partiet.
 • Sverigedemokraternas toppnamn i Klippan beskriver sig som själv som nazist och förnekar Förintelsen på ett vit makt-forum. På Facebook gillar politikern dessutom en nazistisk podcast.
 • ”Snälla skjut f-anskapet”, skriver Sverigedemokraternas andra namn till Edas kommunfullmäktige om fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic. Det är ett av flera hotfulla inlägg politikern skrivit om Zlatan på sitt Facebook-konto. Till ”Inte rasist, men…” säger politikern att någon annan måste ha skrivit inläggen.
 • Sverigedemokraternas toppnamn i Vimmerby kommunfullmäktige jämför under en valdebatt människor från Mellanöstern med ”kannibaler” och ”huvudjägare”. Politikern säger till Vimmerby tidning att han kände att han var tvungen att gå hårt fram, eftersom det satt några ”invandrargrabbar” på de främsta raderna.
 • Sverigedemokraternas toppnamn i Halmstad ses på bild då hon städar med en hakkorsarmbindel runt ena armen. ”Det här känns väldigt knepigt, för det har jag inte gjort, det skulle inte falla mig in”, säger hon till Expressen.
 • Sverigedemokraternas toppnamn i Västervik hoppas av sina politiska uppdrag efter att anonymt skrivit ”skicka ut alla zignerare ur landet” och Sverige ”förgås under trycket från allt fler muslimer.

Källa: Expo Idag, Vimmerby tidning, Expressen, Sveriges Radio, Sydsvenskan

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-topp med hakkorsarmbindel

Mer i ämnet