Sverigedemokraternas Martin Kinnunen och Mattias Bäckström Johansson, presenterade nya förslag på klimat- och energiområdet ur SD:s valmanifest under en pressträff i riksdagens presscenter den 14 augusti. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Analys: ”SD:s mål är att locka missnöjda väljare på landsbygden”

Publicerad
Analys ·

Sverigedemokraterna går mot strömmen i klimatpolitiken. Sänkt bensinpris med 70 öre per liter är ett av huvudförslagen i partiets valmanifest. Målet är att locka missnöjda väljare på landsbygden.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Annars känns många av förslagen igen i SD:s valmanifest. Det handlar om skärpt flyktingpolitik, krav på assimilering av de som kommer till Sverige, hårdare straff och fler poliser. Andra förslag är att kärnkraften ska byggas ut, vårdgarantin skärpas och fler få jobba heltid inom välfärden. Både pensionärer och vanliga löntagare utlovas sänkta skatter. Det är alltså en anrättning kryddad med stora löften som nu serveras väljarna.

Skärper sin invandringspolitik

Totalt handlar det om över hundra vallöften som beräknas kosta staten över 100 miljarder kronor om året. En betydande del av detta (32 miljarder kronor) ska tas in genom besparingar inom migrationspolitiken. Partiet har en ”nollvision” för asyl- och anhöriginvandring. På detta område skärper SD nu sin politik. Beskedet är att helt stoppa flyktingmottagandet, även kvotflyktingar, vilket innebär en mer restriktiv linje än tidigare.

Enligt SD ska Sverige enbart kunna ta emot flyktingar från våra grannländer, till exempel om det blir krig i Danmark eller Norge. Förvisso inte särskilt sannolikt men förändringen ska nog snarare tolkas politiskt. När flera andra riksdagspartier närmar sig SD i migrationspolitiken vill partiet flytta fram positionerna för att bevara sin särart.

Särskilt viktigt är detta i en valrörelse där SD riskerar att tappa farten. Efter en kraftig opinionsuppgång under mandatperioden tyder flera undersökningar den senaste tiden på att partiet nu tappar mark i opinionen.

Vill lägga ner Arbetsförmedlingen

För att finansiera sina vallöften vill Sverigedemokraterna också genomföra stora besparingar på arbetsmarknadspolitiken, bland annat lägga ner Arbetsförmedlingen och skrota olika typer av subventionerade jobb. Det här ska ge 28 miljarder kronor i besparingar, en siffra man nog får ta med en nypa salt. Det staten kan tillgodogöra sig i besparingar på arbetsmarknadspolitiken riskerar att åtminstone delvis uppstå som kostnader för arbetslöshetsersättning eller socialbidrag.

Sverigedemokraterna talar inte om integration, utan om sammanhållning. Här handlar mycket av politiken om assimilering. Särskilda kulturlotsar ska lära invandrare svensk kultur, göra samhällsorientering obligatorisk för alla som får uppehållstillstånd samt lära ut svensk och nordisk historia till dem som kommer hit.

Utvisa grova brottslingar

Skärpta straff och fler poliser är en annan huvudfråga för partiet. Också detta märks i valmanifestet. Obligatorisk utvisning av grova brottslingar och återkallande av medborgarskap vid terroristbrott är några av de förslag partiet driver. Dessutom vill partiet öppna för möjligheten att fångar dömda i Sverige ska kunna avtjäna sina straff i fängelser utomlands.

Utrikespolitiken är kanske ingen hjärtefråga för partiet, men det är ändå uppseendeväckande att Sverigedemokraterna i ett officiellt dokument hävdar att Sydamerika är ett land, inte en kontinent. Partiet vill också att en ny internationell organisation ska byggas upp vid sidan om FN, men där endast ”demokratier” ska få vara med.

Vill skapa försvarsförbund med Finland

När det gäller EU kräver partiet en ny folkomröstning om det svenska medlemskapet. Sverigedemokraterna vill som bekant lämna EU. Fram till dess vill SD stoppa höjningar av den svenska EU-avgiften samt minska EU:s utgifter kraftigt.

Försvaret ska dock byggas ut och på sikt vill SD öka försvarsanslaget till 2,5 procent av BNP. Försvaret ska bemannas av framför allt värnpliktiga och ett försvarsförbund med Finland ska skapas. Vad som ska uppnås med ett sådant försvarsförbund är oklart.

Billigare bensin och sänkta miljökrav

Sverigedemokraterna har aldrig framstått som ett parti som prioriterar klimat- och miljöpolitiken. Det bekräftas av valmanifestet. Visserligen vill partiet främja elektrifiering av transportsektorn med fler laddstolpar, men samtidigt lovar SD sänkt bensinpris med 70 öre/liter så att människor kan tanka billigare.

Partiet föreslår också kraftiga besparingar på den förda klimatpolitiken med slopade subventioner till bland annat elbilar och biodrivmedel. Dessutom slår SD fast att man vill ”slopa oproportionerliga miljöregleringar för svensk industri”. Det kan inte tolkas på annat sätt än att partiet vill lätta på miljökraven.

Valmanifesten är visserligen viktiga men deras betydelse för valspurten ska inte överskattas. För Sverigedemokraterna är det sannolikt viktigare vilka frågor som hamnar i fokus för debatten de sista dagarna före valet än vilka löften partiet avger i sitt valmanifest.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.