SD vill ”vända den negativa trenden” och göra sjukvårdsyrket mer tilltalande. Foto: TT

SD stödjer Alliansen – misstroenderförklaring blir av

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen vill väcka misstroendeförklaring mot tre ministrar i regeringen på grund av IT-skandalen på Transportstyrelsen.

SD håller fast vid sitt besked att samtliga tre ministrar bör avgå, och kommer att stödja Alliansen. Därmed står det klart att det kommer bli ett misstroendevotum mot de tre S-ministrarna Anders Ygeman, Anna Johansson och Peter Hultqvist.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller fast vid beskedet att samtliga tre ministrar bör avgå från sina tjänster, och kommer att stödja Alliansen i frågan.

LÄS MER: Alliansen väcker misstroendeförklaring

IT-skandalen

– Vi tycker att det är ett välkommet initiativ, säger Jimmie Åkesson.

Enligt SD-ledaren var man från partiets håll beredda att ge Stefan Löfven fram till höstens regeringsförklaringen på sig att byta ut vissa ministrar.

– Nu kom det här initiativet från Alliansen och det innebär att vi kommer kunna gå ännu snabbare, säger Jimmie Åkesson.

Om de här tre ministrarna skulle avgå eller bli avsatta innan misstroendeförklaringen, kommer då SD:s förtroende för regeringen vara reparerat?    

– Den här historien slutar ju sannolikt inte med att de här ministrarna avgår. Det finns flera spår som måste följas upp. Det är klart att när en statsminister förlorar tre tunga, åtminstone två av dem väldigt tunga ministrar, på en enda gång, så är det väldigt tveksamt om man kan sitta kvar, säger Jimmie Åkesson.

V säger nej

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt säger däremot att de inte är beredda att stödja den misstroendeförklaring som Alliansen nu ska väcka.

– Däremot kommer vi att återkomma om vi själva ska begära misstroende mot någon enskilt ansvarig minister. Det återkommer vi till inom de närmsta dagarna.

LÄS MER: V överväger att KU-anmäla gamla regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet