Sverigedemokraternas Mattias Karlsson. Foto: Tim Aro/TT

SD-topp samlar in miljontals kronor via stiftelse

Uppdaterad
Publicerad

Den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Mattias Karlsson är ordförande för en stiftelse som tagit emot 5 miljoner kronor i anonyma bidrag, avslöjar TV4:s Kalla Fakta – ett upplägg som kan strida mot lagen om partibidrag, menar rättsliga experter.

Om Sverigedemokraterna har ett “bestämmande inflytande” över Insamlingsstiftelsen för svensk konservatism, ISK, strider upplägget mot lagen enligt de experter som tv-programmet talat med.

Ytterligare en av ISK:s styrelsemedlemmar kan i egenskap av SD-anställd kopplas direkt till partiet.

– Kopplingen till Sverigedemokraterna är så stark att man måste anse att Sverigedemokraterna har ett bestämmande inflytande över stiftelsen, säger Claes Sandgren, professor emeritus i statsvetenskap vid Stockholms universitet, till Kalla Fakta.

Förnekar partiets inflytande

Mattias Karlsson säger att de experter Kalla Fakta talat med har fel eftersom styrelsemedlemmarna inte utsetts av SD.

– Vi har tre jurister som har gjort en rättsutredning på det här som oberoende av varandra har kommit fram till samma slutsats, säger Mattias Karlsson till Kalla fakta och fortsätter:

– Det är inte så att partiet har någon påverkan eller insyn i den här verksamheten, säger Mattias Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.