Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SD-toppen Rickard Jomshof medverkade i Aktuellt och drog paralleller mellan sitt uttalande och tv-serien South Park. Hör mer i klippet. Foto: SVT

SD-toppen: Yttrandefriheten är viktigare än Nato-ansökan

Publicerad

SD-toppen Rickard Jomshof försvarar sitt kritiserade uttalande om att “bränna hundra koraner” med att ”yttrandrefriheten är viktigare än Sveriges Nato-ansökan”. Samtidigt stöttar han en motion om att inte få bränna den svenska flaggan – eftersom den “bör stå över allt”.

Efter Rasmus Pauludans koranbränning i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm lät statsminister Ulf Kristersson (M) meddela att ”yttrandefrihet är en grundläggande del av demokratin – men att allt som är lagligt nödvändigtvis inte är lämpligt”.

Något som fick både SD-ledaren Jimmie Åkesson och justitieutskottets ordförande Rickars Jomshof (SD) att reagera. Jomshof sade i en intervju med Dagens industri att han tyckte man skulle “elda hundra till” för att möta Turkiets ilska som han anser är ”orimlig”.  

När Jomshof gästade SVT Aktuellt beskrev han uttalandet som ett försvar av den svenska yttrandefriheten. 

– Man får häda och man får kränka. Det är en del av åsikts- och yttrandefriheten, säger han. 

Jomshof: Yttrandefriheten viktigare än Natoansökan

Efter koranbränningen har Kristersson lyft fram att Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget och manat till ”lugn och besinning”.

Jomshof delar Kristerssons bild av det svenska säkerhetsläget och medger att hans eget uttalande om koranbränning kan försämra svenska chanser att komma med i Nato.

– Det är olyckligt om det är så, men poängen är fortfarande att stå upp för vår yttrandefrihet, säger han till Aktuellts programledare.

Jomshof: Flaggan bör stå över allt annat

Samtidigt har fyra riksdagsledamoter från SD lämnat in en motion om att “kriminalisera flaggskändning” och vill att det ska bli straffbart. En motion som stöttas av Jomshof. 

– Sverige är ett splittrat land, ett segregerat land, vi behöver enas kring någonting. Jag menar att flaggan är en sak vi kan enas kring, säger han. 

Varför ska inte yttrandefriheten gälla här? 

– Den förenar oss alla och bör också stå över allt annat.

Här gör Jomshof en jämförelse med South Park – se videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.