Partisekreterare Richard Jomshof (SD) och Mattias Karlsson (SD) presenterar partiets valstrategi. Foto: Henrik Montgomery, TT

SD vill bilda regering med M och KD – ska locka kvinnor och utlandsfödda

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill bilda regering tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Det sade gruppledare Mattias Karlsson när partiet presenterade sin valstrategi på fredagen. Målet är att bli Sveriges största parti – och för att lyckas ska partiet nu fokusera på kvinnor och personer med utländsk bakgrund.

I SVT och Novus senaste mätning fortsatte SD att öka och befäste sig som Sveriges näst största parti med en knapp marginal på två procentenheter till Socialdemokraterna. När SD presenterade sin valstrategi i Visby under fredagen slog man också fast att Socialdemokraterna är partiets huvudmotståndare.

– Målet är att ta över Socialdemokraternas roll i svensk politik. Socialdemokraterna vill att valet ska bli en folkomröstning om välfärden och vi kommer att svara upp mot den utmaningen, sade Mattias Karlsson.

Almedalen 2018

”Utesluter inget parti”

Han var också tydlig med vilka partier som SD vill bilda regering med.

– Utgångsläget för oss är att det primärt är Moderaterna och Kristdemokraterna vi vill bilda regering med, men vi utesluter inget parti. Vi har varit tydliga med att vi är beredda att förhandla med alla partier, det är det enda riktiga i det läget vi befinner oss i. De andra verkar inte ha någon lösning, men landet måste styras.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har dock inga planer på att bilda regering med SD.

– Det är inte aktuellt för oss, vi kommer att vilja styra ihop med våra allianskamrater, säger hon till SVT Nyheter.

Vill locka personer med utländsk bakgrund

Bland manliga väljare blev SD landets största parti i den senaste Novus-mätningen och nu ska partiet fokusera på att två nya målgrupper: kvinnor och personer med utländsk bakgrund.

– Vi ska fokusera ännu mer än tidigare på kvinnor, särskilt inom LO-kollektivet. Även personer med utländsk bakgrund är en prioriterad målgrupp. Vi menar att de rödgröna har svikit de här grupperna, sade Mattias Karlsson.

Några av förslagen som SD går till val med som är riktade mot de här grupperna är skärpta straff för sexualbrott och hedersrelaterat våld, ökade resurser till arbetsmiljöinspektionen, förbud mot slöja i förskolan, fler poliser och svenska kulturcenter i förorterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2018

Mer i ämnet