Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sverigedemokraternas utbildningspolitiska talesperson Richard Jomshof vill förbjuda muslimska friskolor. Foto: Tommy Pedersen/TT

SD vill förbjuda muslimska friskolor

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill förbjuda muslimska friskolor. Utspelet var ett steg mot målet att bli högeroppositionens röst i skolfrågan.

I programmet till landsdagarna, som är SD:s högsta beslutande organ, skriver partistyrelsen att ”åtgärder ska vidtas för att förhindra att islamistiska friskolor kan verka i Sverige”.

Men när partisekreteraren Richard Jomshof kallade till pressträff på lördagen tog han saken ett steg längre och talade generellt om muslimska friskolor.

– Vi vet att de splittrar, de förstärker utanförskap. De här barnen behöver få en rimlig chans att bli en del av vårt samhälle och därför ska de gå i andra skolor med svenska elever och lära sig vad det faktiskt innebär att leva och bo i Sverige, sa han.

Reslow: Bidrar till segregation

Enligt Patrick Reslow, föredragande i skolfrågorna, bidrar de muslimska friskolorna till segregationen.

- Vi har religionsfrihet och den innebär också frihet från religion, de här barnen är många av dem redan segregerade och ska inte vidare in i det.

Varför inte förbjuda alla religiösa friskolor?

– Vi har en lång tradition i landet med exempelvis judiska skolor och de har aldrig varit ett problem. Vi har kristna skolor som i mångt och mycket inte har problem, men problemet med just muslimska friskolor är att man betonar att man ska hålla sig utanför samhället i övrigt.

Muta in skolfrågan

Sverigedemokraterna ser nu en möjlighet att från höger muta in skolfrågan sedan Liberalerna lagt mindre fokus på utbildningspolitiken.

– Vi vill axla ansvaret för skolfrågor och ta ledartröjan, säger Reslow.

Vem ska vara utbildningsminister i en regering från höger?

– Jag hoppas på att det blir en sverigedemokrat. Richard är skolpolitisk talesperson och har helt klart förstatjing.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer