Foto: TT

SD i troligt samarbete med Le Pen

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson berättar i en ny intervju om partiets planer på samarbete i EU. Det blir troligtvis ett samarbete med Marine Le Pens Nationella Fronten om SD kommer in i Europaparlamentet.

Det har en längre tid spekulerats vilken partigrupp som Sverigedemokraterna ska ansluta sig till om de blir representerade i Europaparlamentet efter valet den 25 maj.

Nu avslöjar partiledaren Jimmie Åkesson att det förmodligen blir gruppen med franska Nationella Fronten som partiet kommer att ansluta sig till.

EU-valet 2014

– Man kan nu se att Marine Le Pen som ny partiledare (för Nationella Fronten) verkligen har tagit strid mot den gamla bunkerfalangen i partiet. Hon vill driva partiet i en modern och ganska fräsch riktning tycker jag, säger partiledaren Jimmie Åkesson till Dagens Industri.

Fördelar

Det finns stora fördelar med att tillhöra en partigrupp i Europaparlmentet jämfört med att att inte göra det. Gör man det får man bland annat representation i utskott och mera talartid.

– Jag vet inte om det är något som lockar, utan det är väl snarare så att vill man ha inflytande i Europaparlamentet måste man tillhöra en grupp, säger Jimmie Åkesson.

– Vill vi tillhöra en grupp så är det förmodligen den vi har att välja på, om man ska se det krasst.

Dansk Folkeparti varnar

Tidigare har Dansk Folkeparti varnat Sverigedemokraterna för samarbete med Nationella Fronten (Front National) – bland annat på grund av att det franska partiet inte anses ha gjort upp med antisemitismen.

Så sent som vid Sverigedemokraternas landsdagar i november framförde Karsten Lorentzen från Dansk Folkeparti sin syn på bland annat Nationella Fronten.

– Vi avvisar samarbete med dem som inte har städat upp. Det kan vara partier med antidemokratiskt, antisemitiskt eller rent rasistiskt innehåll. Dem vill vi inte ha något att göra med, sade han.

Trots detta väljer alltså Sverigedemokraterna att ansluta sig till den partigrupp som bland andra Nationella Fronten och Geert Wilders parti från Nederländerna håller på att bilda. I det arbetet har även Sverigedemokraternas Kent Ekeroth deltagit.    

– Vi vet inte var vi är välkomna. Det man säger om Nationella Fronten i Sverige säger man om oss i Frankrike. Vi har inte det bästa ryktet ute i Europa heller, säger SD-ledaren till Dagens Industri.

Vill lämna EU

I intervjun i Dagens Industri slår Jimmie Åkesson också fast att partiet vill att Sverige helt lämnar Europeiska unionen.

– Vi är i grunden ett nationalistiskt parti och det är utgångspunkten för vårt motstånd mot den här överstatliga unionen. Vi tycker att alla folk har rätt att vara herrar i eget hus, säger han.

Jimmie Åkesson säger också att Sverigedemokraterna är mot att Ukraina blir EU-medlem.

– Vi säger nej i princip till all utvidgning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet