Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ska man bli en del av det svenska samhället måste man också lära sig språket”, säger Jimmie Åkesson. Foto: Fredrik Persson/TT & Christine Olsson/TT

SD vill slopa radiosändningar på tre språk: Måste lära sig svenska

Uppdaterad
Publicerad

Vid Sverigedemokraternas valupptaktsmöte på lördagen föreslog partiledaren Jimmie Åkesson att Sveriges Radio ska sluta publicera nyheter på arabiska, somaliska och kurdiska.

– Det tycker jag är helt orimligt om man tycker att de som kommer hit ska lära sig svenska i första hand, säger han.

Enligt regeringens sändningstillstånd för Sveriges Radio ska man erbjuda ett utbud av nyheter på olika språk för människor i Sveriges som inte kan ta del av nyheter på svenska.

Utöver minoritetsspråkssändningar på bland annat finska, meänkieli, samiska och romani publiceras nyheter på bland annat engelska, arabiska, persiska, somaliska och kurdiska.

SD:s partiledare anser att minoritetsspråksändningarna ska vara kvar men att Sveriges Radio inte längre ska publicera sina nyheter på minst tre andra språk.

– Här handlar det om en skild syn på hur en assimilering eller integrationsprocess bör se ut. Jag menar att ska man bli en del av det svenska samhället måste man också lära sig språket och lära sig förstå det svenska samhället, säger Jimmie Åkesson.

Publicisten vill gå åt motsatt håll

Publicisten Mats Svegfors har tidigare bland annat haft uppdrag för Moderaterna och varit vd för Sveriges Radio. Han anser att färre språksändningar skadar integrationen.

– Det är ett mycket viktigt bidrag till att hålla ihop samhället. Att erkänna att det finns minoritetsspråk och minoritetskulturer i Sverige som dessutom är en rikedom för landet.

Mats Svegfors skulle hellre se en kraftig utökning av sändningar på invandrarspråken.

– Tänk om vi hade ordentliga, omfattande sändningar på de stora invandrarspråken. Det skulle vara ett mäktigt integrationsinstrument, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.