Jessica Ohlson är förbannad på SD-ledningen efter att de brutit med SDU. Foto: SVT/TT

SDU hotar stämma SD

Uppdaterad
Publicerad

Om Sverigedemokraterna bildar ett nytt ungdomsförbund hotar SDU med en stämning. Det beskedet ger den nytillträdda SDU–ordföranden Jessica Ohlson.

– Vi är fortfarande Sverigedemokraternas ungdomsförbund, det står i Sverigedemokraternas stadgar, säger hon till TT.

Hon utesluter inte heller att SDU kan gå fram som ett eget parti med egna listor i nästa val. Enligt henne är den viktigaste arbetsuppgiften att driva opinion för att byta ut Sverigedemokraternas, SD:s, partiledning.

Striden i SD

– Nuvarande partiledning är inte kapabel att styra det här partiet. Man kan inte göra det på ett demokratiskt sätt, säger Jessica Ohlson.

Långvarig strid

Beskedet att moderpartiet bryter med ungdomsförbundet kom i eftermiddags, kort efter att Ohlson valts till ordförande för SDU. Bråket mellan SD och SDU har pågått i flera år och handlar om att SD anser att SDU inte ställer sig bakom partiets värderingar och att toppar inom SDU umgåtts med högerextrema personer.

Bråket som kulminerade med uteslutning tog ny fart i våras efter att SD valt att kasta ut sju personer i SDU ur partiet, däribland den tidigare SDU–ordföranden Gustav Kasselstrand.  Sverigedemokraterna menar att valet av Ohlson som ny ordförande för SDU innebär att ungdomsförbundet väljer att fortsätta konflikten med moderpartiet.

– Det har funnits en konflikt i flera år, långsiktigt håller det inte. Vi ser inte förutsättningar att fortsätta samarbetet med nuvarande ledning, säger Jimmie Åkesson till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden i SD

Mer i ämnet