Se Åkessons järnrörsgroda i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Kulturen ska stärkas och allmänheten borde gripa in mer när brott begås, sa SD:s partiledare Jimmie Åkesson när han frågades ut av Mats Knutson i Almedalen. Och det blev även ett par stora skratt i publiken – bland annat när ett järnrör plötsligt dök upp i samtalet. 

Segregation och otrygghet har varit ett genomgående tema under politikerveckan i Almedalen. Så även för Sverigedemokraterna som i dag presenterat ett paket för att öka tryggheten i utsatta områden – det stora samtalsämnet när SD-ledaren Jimmie Åkesson frågades ut på SVT:s scen i Almedalen.

SD vill bland annat kunna införa undantagstillstånd, öka den polisiära närvaron och utöka polisens befogenheter. När diskussionen sedan skiftade till vad var och en kan göra pratade Åkesson om att utvidga rätten till nödvärn och någon form av civilkurageplikt.

Om någon bryter sig in i ens lägenhet då, frågade Mats Knutson, ska man då som privatperson ha möjlighet att ingripa med vapen? 

– Om det är så att det kommer två eller tre personer till ditt hem och ska bryta sig in, och de är beväpnade med järnrör eller andra typer av vapen...

Skratt utbröt vid scenen

Åkesson hann knappast avsluta sitt svar innan ett stort skratt spred sig i publiken, den så kallade ”Järnrörsskandalen” med riksdagsmannen och partikollegan Kent Ekeroth i centrum har nog gått få personer förbi då den prydde alla löpsedlar för drygt fyra år sedan.

– Jag kan förstå att det är jättemånga som har jätteroligt åt det, sa Jimmie Åkesson med ett leende och fick en snabb replik av sin utfrågare. 

– Ja det var inte jag som tog upp det...

Mer pengar till folkdanslagen

Den svenska kulturen ska stärkas, det sa även Sverigedemokraterna idag. Men vad är egentligen svenskt, undrade Mats Knutson, eftersom vi i Sverige tar del av så mycket utländsk kultur genom till exempel film och musik.

Istället för att dansa afrikansk dans och äta ”konstig mat” tycker Åkesson att vi ska bli bättre på att lyfta fram det genuint svenska – som till exempel folkdans. Detta för att människor som kommer till Sverige ska ha något att bli en del av, menar SD-ledaren.

Så om du får mer att säga till om så kommer du se till att det blir mer statligt stöd till folkdanslagen?

– Ja, det lovar jag, svarade Åkesson till ett stort skratt.

Ska man se det som ett hot eller löfte?

– Det blir kanske inte någon miljardsatsning på just folkdans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.