Statsminister Stefan Löfven (S) och ledaren för det största oppositionspartiet Ulf Kristersson (M) möts idag i en partiledardebatt i riksdagen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kristersson kräver extra val i årets första partiledardebatt

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Sjöstedt försäkrade att Vänsterpartiet inte ville ha en ny regering, men både Kristdemokraterna och Moderaterna öppnade dörren för ett extra val när partiledarna möttes i årets första partiledardebatt.

– Det enda som nu egentligen skulle kunna lösa den politiska paralyseringen i vårt land är ett extra val, sa Moderatledaren Ulf Kristersson.

Välfärden stod i fokus när ledarna för riksdagspartierna möttes i debatt för första gången i år. Moderaterna kommer på torsdag att lägga ett förslag i finansutskottet med krav på mer pengar till just välfärden. Men Stefan Löfven (S) sågade kravet på tre miljarder kronor.

– Det räcker inte. Det är för lite. De är för snåla, sa han, men nämnde själv inget om hur mycket pengar som skulle krävas.

Däremot upprepade han ett tidigare löfte om att ingen kommun ska lämnas i sticket.

Moderaterna vill satsa 3 miljarder kronor i generella statsbidrag i en så kallad extra budget, medan Vänsterpartiet anser att det behövs minst 10 miljarder. SD har redan sagt att partiet kommer att stödja M-initiativet och även KD vill driva igenom extra pengar till kommuner och regioner.

KD föreslår 6,7 miljarder kronor i extra tillskott i år. Annars riskeras ytterligare stora varsel i kommunerna inom välfärdstjänsterna, varnar KD.

Partiet vill inte dra ned på biståndet för att få fram pengar, som M föreslår, utan vill göra andra omprioriteringar i den befintliga budgeten.

Beredda på extra val

Under debatten antydde både Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) att de är beredda på ett extra val i år. Ebba Busch Thor öppnade också dörren för framtida samarbeten med Centerpartiet och Liberalerna.

– Kom hem till borgerligheten, sa hon till de två partierna.

Jonas Sjöstedt däremot försäkrade att Vänsterpartiet i nuläget inte jobbar för att få till ett riksdagsval i år.

-  Vi har sett till att den här regeringen fått sitta, men det verkar de ha glömt bort, sa han.

Centerns gruppledare Anders W Jonsson fick försvara januariavtalet med regeringen samtidigt som han efterlyste mer pengar till välfärden.

– Centerpartiet kommer i budgetförhandlingarna att driva på för mer pengar till kommuner och regioner för att trygga vården och välfärden och för att minska klyftorna mellan stad och land, sa Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.