Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ulf Kristersson (M) kräver extra val

Kristersson kräver extra val i årets första partiledardebatt

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Sjöstedt försäkrade att Vänsterpartiet inte ville ha en ny regering, men både Kristdemokraterna och Moderaterna öppnade dörren för ett extra val när partiledarna möttes i årets första partiledardebatt.
– Det enda som nu egentligen skulle kunna lösa den politiska paralyseringen i vårt land är ett extra val, sa Moderatledaren Ulf Kristersson.

Välfärden stod i fokus när ledarna för riksdagspartierna möttes i debatt för första gången i år. Moderaterna kommer på torsdag att lägga ett förslag i finansutskottet med krav på mer pengar till just välfärden. Men Stefan Löfven (S) sågade kravet på tre miljarder kronor.

– Det räcker inte. Det är för lite. De är för snåla, sa han, men nämnde själv inget om hur mycket pengar som skulle krävas.

Däremot upprepade han ett tidigare löfte om att ingen kommun ska lämnas i sticket.

Moderaterna vill satsa 3 miljarder kronor i generella statsbidrag i en så kallad extra budget, medan Vänsterpartiet anser att det behövs minst 10 miljarder. SD har redan sagt att partiet kommer att stödja M-initiativet och även KD vill driva igenom extra pengar till kommuner och regioner.

KD föreslår 6,7 miljarder kronor i extra tillskott i år. Annars riskeras ytterligare stora varsel i kommunerna inom välfärdstjänsterna, varnar KD.

Partiet vill inte dra ned på biståndet för att få fram pengar, som M föreslår, utan vill göra andra omprioriteringar i den befintliga budgeten.

Beredda på extra val

Under debatten antydde både Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) att de är beredda på ett extra val i år. Ebba Busch Thor öppnade också dörren för framtida samarbeten med Centerpartiet och Liberalerna.

– Kom hem till borgerligheten, sa hon till de två partierna.

Jonas Sjöstedt däremot försäkrade att Vänsterpartiet i nuläget inte jobbar för att få till ett riksdagsval i år.

-  Vi har sett till att den här regeringen fått sitta, men det verkar de ha glömt bort, sa han.

Centerns gruppledare Anders W Jonsson fick försvara januariavtalet med regeringen samtidigt som han efterlyste mer pengar till välfärden.

– Centerpartiet kommer i budgetförhandlingarna att driva på för mer pengar till kommuner och regioner för att trygga vården och välfärden och för att minska klyftorna mellan stad och land, sa Jonsson.

SVT rapporterade · Partiledardebatt 15 januari

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt och statsminister Stefan Löfven (S) drabbade samman i ett replikskifte om satsningarna på välfärden. Sjöstedt anklagade Löfven för att inte ha klarlagt vilka resurser som kommer till välfärden. "Det räcker inte med vackra ord", sade Sjöstedt. Löfven svarade med att ifrågasätta att "Vänsterpartiet sätter sig ner och resonerar med Moderaterna som vill ta bort investeringsstöd och extratjänster". "Så här får det inte gå till", sade Löfven.
08.55
Välkomna till denna direktrapportering från partiledardebatten i riksdagen! Vi startar klockan 09.
08.59
SVT Nyheters Elisabeth Marmorstein säger att vi kan räkna med att välfärden, januariavtalet och rättspolitiken blir heta frågor i dagens debatt.
09.00
"En enskild debatt är inte avgörande, men det jag kommer att lyssna efter är hur samstämmiga man är i högeroppositionen", säger Elisabeth Marmorstein.
09.01
Statsminister Stefan Löfven (S) börjar.
09.08
Löfven tog upp det nedskjutna planet i Iran och krävde, ännu en gång, att Iran ska ta ansvar "fullt ut". Han varnade för en eskalerande våldsspiral i regionen. Han talade om Australien och klimatkrisen. Han sa att det kommer att behövas ännu mer pengar till regioner och kommuner "för att välfärden alltid kommer först". Men "vård ska ges till den som behöver bäst, inte till den som betalat för en bättre köplats".
"Likvärdigheten i skolan måste förstärkas."
"Vi ska fortsätta ge polisen allt stöd de behöver." 
09.08
Nu kommer Ulf Kristersson (M).
09.15
Ulf Kristersson tog upp veckans bombdåd i Stockholm och Uppsala. "Utanförskapet har blivit vårt stora problem". Samhällsutvecklingen är förfärlig, säger Kristersson. "Ledarskapet lyser med sin frånvaro." Han anklagar regeringen för att ha tappat kontrollen över bland annat bidragsfusket, vårdköer, invandringen, kriminaliteten och "samhällsutvecklingen".  Han fortsatte tala om våldet i Sverige. "Samtidigt går välfärden på knäna". Moderaterna kommer lägga en extrabudget med mer pengar till välfärden och polisen, säger han. "Allt fler ställer sig frågan 'har någonting blivit bättre i Sverige det senaste året?'" Kristersson förespråkar ett extraval. "Sverige behöver en ny regering så fort det överhuvudtaget är möjligt."
09.15
Nu Jimmie Åkesson (SD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer