Foto: Bengt Jägerskog

Se dokumentären ”Efter sprutan” om livet med narkolepsi

Uppdaterad
Publicerad

2011 uppdagades en av de största medicinska tragedierna i modern tid i Sverige. Se dokumentären ”Efter sprutan”, om hur det är att leva med narkolepsi, en obotlig sjukdom som drabbade hundratals personer som vaccinerade sig mot svininfluensan.

Från att ha varit en frisk tjej blev Emelie Olsson så trött att hon knappt orkade med skolan, en 14-åring som plötsligt tvingades leva med en ständig oro att somna när som helst på dagen, men nästan aldrig på natten. Hennes nätter började istället bestå av svåra mardrömmar och sömnförlamning.

Läs mer: Nytt slag mot narkolepsidrabbade – kan få lägre ersättning än väntat

Följde Emelie i två år

Emelie är en av hundratals personer som drabbades av den livslånga och svåra sjukdomen narkolepsi efter att ha tagit pandemrixvaccinet mot svininfluensan.

SVT:s medicinreporter Josefin Lennen Merckx följde Emelie under nästan två år i hennes vardag. Här kan du se dokumentären om henne – om hur det är att leva med narkolepsi, och om vem som ska ta ansvar när ett vaccin orsakar en obotlig sjukdom.

”Efter sprutan” nominerades 2013 till Ikarospriset i kategorin”Årets ögonöppnare”.

Läs mer: Krönika: ”Kan inte Sverige bättre än så här?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.